pátek 30. září 2011

ISTANBUL - DEN PRVNÍ (sobota)


9:00 Odjezd z domu a hurá na letiště!
10:00 Odbavení proběhlo rychle a bez nejmenších problémů. A před námi byla ještě hodinka a půl čekání na let...ještě, že na tom letišti jsou alespoň nějaké obchody :-)
11:45 Odlétáme!!!
Po cestě do Istanbulu se Turkish Airlines zařadili na první místo našeho pomyslného žebříčku v oblíbenosti... Najedli jsme se - báječně, úžasně a hrozně moc :-) A služby...o těch si u některých jiných aerolinek můžeme nechat jenom zdát...
15:23 (místního času = tedy o hodinu později než u nás doma) Po krátkém kroužení nad letištěm Atatürk přistáváme. Letiště je asi 20km vzdáleno od historického centra, přesto leží jakoby uprostřed města a při přistání letíme jen pár metrů nad rodinnými domy.
V Istanbulu nás čekalo krásné slunečné počasí a cca 27°C. :-)
15:45 Tentokrát je fronta u pasové kontroly rychlá, a tak se přes ni dostáváme během pouhých 15min. A to je co říct. Ještě nás čeká výměna prvních peněz, vyzvednutí kufrů a hurá do města...
SAP Run Better kampaň
Jo a ještě jedna zajímavost - netuším, jak je to možné, ale kufry na nás čekaly u obří reklamy SAP - že by tam někdo věděl, kde pracuji? :-)
INFO: doporučujeme vyměnit jen malou částku - na letišti si totiž všechny směnárny účtují 4% provizi.
16:00 Rozhodli jsme se, že si užijeme Turecko jako místní a místo taxíku nebo Shuttle Busu jsme vyrazili na metro a tramvaj. Metrem (nebo spíše napůl metrem, napůl nadzemkou) jsme se během 30min dostali na dosah historického centra. A tam už začal ten pravý Istanbulský mumraj - davy místních mísících se s turisty.
17:00 Z Aksaray to pak už bylo jen 10min tramvají ke dvěma nejslavnějším mešitám, které se na sebe dennodenně dívají, na SultanAhmet. Okolo mešit jsme prošli, v tuto chvíli téměř bez povšimnutí a vydali se hledat hotel, který byl ani ne 5min chůze od Modré mešity.
17:55 Po mini odpočinku na hotelu jsme se vydali na naši první procházku.
18:00 K Modré mešitě jsme dorazili až po šesté a k naší smůle v 18:00 pro turisty zavírají...tak jsme si ji alespoň prošli zvenku, koukli se na náměstí At Meydani (s egyptskými oblouky či německou kašnou) a vyrazili směrem k náměstí Beyazit. Cestou jsme si koupili náš první kebab - a to jsme netušili, že jsme našli ten nejlepší kebab hned na první pokus.
Sultan Ahmet Camii (Modrá mešita)
20:45 Naši procházku jsme ukončili na vyhlídce na Modrou mešitu a čekali jsme až dorazí Erdeniz. Sice jsme ho původně žádali o schůzku už v 19:30, ale Istanbulská doprava je zrádná, a tak dorazil o dvě hodiny později.
21:30 Erdeniz! Erdeniz! Erdeniz! A to znamená jenom jedno - kecáme a ochutnáváme Efes, místní turecké pivko :-) Není nad to zakončit takto hned první den výletu. :-)
INFO: Ve čtvrti SultanAhmet stojí pivo cca 7-8 TL - tedy v přepočtu na naše asi 70-80 Kč. Pivo, či obecně alkohol, je v Turecku dražší - díky tomu, že je to muslimská země, mají na alkohol vyšší daně.

Žádné komentáře:

Okomentovat