pondělí 6. května 2013

Izrael: (2) Vyrážíme na cestu

Ráno jsme se sbalili a Elad nás odvezl k autopůjčovně, kam za námi dorazila i Veru. Vybrali jsme si půjčovnu Shlomo (když v Izraeli, tak s místním názvem, ne?), kde se půjčovala auta jak na běžícím páse - bílé, béžové, šedé, světle modré...jen my jsme museli dostat jasně červené! Jakoby hlásalo "Syřané, ty rakety namiřte sem!" :) Ale jinak jsme si našeho Fiátko Punto zamilovali na první pohled. Vždyť nás taky mělo provézt polovinou státu.
Zajímavostí izraelských aut je, že mají kód - takový PIN, který je potřeba vyťukat, protože jinak se auto nerozjede :).

Vlevo: výhled z našeho hotelového pokoje doprostřed muslimské čtvrti, vpravo: Damašská brána

Zapli jsme navigaci a vyrazili ven z města. Naším prvním cílem byl Jeruzalém a musím říct, že nás hned při první cestě navigace zklamala. Na začátku Jeruzaléma nás navedla do nějaké předměstské čtvrti, odkud nevedla cesta dál, takže jsme si zahráli na japonské turisty, čtvrť si prohlédli z auta a vrátili se zpátky na dálnici. Na podruhé už jsme ovšem trefili. Bydlení jsme měli v muslimské čtvrti, v (na muslimské poměry asi lepším) dost obyčejném hotelu. Ale bylo to kousek od Damašské brány do starého města, takže jsme si nestěžovali.



Damašskou bránou jsme vstoupili rovnou doprostřed bazaru v muslimské čtvrti a chvilku nám trvalo než jsme se vymotali. Z ničeho nic jsme se ocitli u luteránského kostela Vykupitele, prošli se po střešní promenádě (marně hledajíce jiný východ), dali si vynikající faláfel na schodech synagogy Hurva, napsali pohledy ve stínu brány Davidovy citadely u Jaffské brány a procourali se křesťanskou čtvrtí hledajíce Chrám Božího hrobu.

 Davidova citadela

Vlevo: opevnění starého města Jeruzaléma, vpravo: výstava

Veru sice tvrdila, že Jeruzalém zná, ale to, že Chrám Božího hrobu je jen z jiné strany luteránského kostela Vykupitele, netušila. Takže nám chvilku trvalo, než jsme chrám našli. Potom jsme s šílenými davy lidí vstoupili dovnitř - do ponurého kostela, který dokazuje svou majestátnost a rozlehlost i při zběžném zhlédnutí. Hned napravo od vstupu je tzv. Adamova jeskyně se skálou, na které byl podle sv. Heleny ukřižován Ježíš. O kousek dál jsme se nechali zlákat a sestoupili jsme po schodech do podzemní části kostela, kde se nachází kaple sv. Heleny.

Vlevo: Jaffská brána, uprostřed a vpravo: pustoprázdná křesťanská čtvrť

Měli jsme štěstí - zrovna tam probíhala mše a ve vzduchu se držela omamná vůně velkého množství kadidla, takže jsme za chvilku rádi stoupali vzhůru za čerstvým vzduchem.
Baziliku jsme doobešli, čímž jsme se dostali k místům, kde se hordy věřících tlačily, aby mohly vstoupit do Božího hrobu. Pro nás, nekřesťansky založené, to byl velice zajímavý zážitek :)


Chrám Božího hrobu 

Po pěti hodinách chození po Starém městě jsme měli nožičky opět pořádně uchozené, tak jsme se po vzoru Španělů rozhodli pro siestu. A jak nám prospěla! :)
Večer jsme prošli muslimskou čtvrtí a nočním Starým městem a zamířili jsme na západ, do křesťanské a židovské čtvrti Jeruzaléma, kde jsme doufali, že najdeme nějakou příjemnou restauraci nebo hospůdku. No, chodili jsme skoro hodinu, než jsme docela daleko od nás objevili příjemný irský podnik Burla (strávili jsme tam 3h, tak to musel být příjemný podnik). Cestou domů jsme pak hned narazili na několik hospůdek, které jsme si dali za cíl na zítřejší večer. :)

Noční Jeruzalém 

TIPS:
Ubytování - Hotel Victoria, Al Masoudi St. 8, Jeruzalém - 95 USD/noc se snídaní/3-lůžkový pokoj. Obyčejný hotel jen 3 min. chůze od Damašské brány. Nemá vlastní parkoviště - na konci ulice (30m) je veřejné placené parkoviště. Jakmile se uvolní místo, lze parkovat ve vjezdu. Snídaně je dost obyčejná a mdlá. Přes Booking.com 
Shlomo Sixt - autopůjčovna. Hayarkon St. 122 (na křižovatce s Frishman St), Tel-Aviv. www 
Luteránský kostel Vykupitele - kostel zdarma, vykopávky+muzeum+klášter s nádvořím+věž 15 NIS, ulice Muristan, Jeruzálem. Na prohlídku kostela cca 10min, na ostatní 1-1,5h. Anglicky: Lutheran Church of the Redeemer). www 
Chrám Božího hrobu - zdarma, ulička sv.Heleny (je dost schovaná a člověk by ani neřekl, že je to ulička), Jeruzalém. Na prohlídku cca 30min - 1h. Anglicky: Church of the Holy Sepulcher. www1 www2 
Davidova Citadela - The Armenian Patriarchate, Jeruzalém. Je v ní umístěno muzeum - 36 NIS. Anglicky: Tower of David Museum, nebo Migdal David. www 
Burla Bar - na rohu Meir Shaham St a Mevo HaMatmid.

Žádné komentáře:

Okomentovat