neděle 5. května 2013

Izrael: (1) Za teplem a sluncem

Ačkoli je to náš první den, tak výlet nám v podstatě začal už včera. Poprvé se nám totiž stalo, že jsme neodjížděli ve spěchu, ale měli jsme celou sobotu na to, abychom se v klidu sbalili a na cestu připravili.
Večer, kolem půl desáté, jsme se s Veru sešli na letišti. Do odletu to bylo cca 2,5h. To je taky poprvé - obvykle jsme na letišti max. 1,5h před odletem (spíše méně), ale kvůli izraelským bezpečnostním opatřením, jsme si to tentokrát nemohli dovolit. Vystáli jsme si frontu na kontrolu pasu (ještě před check-inem a odevzdáním kufru) a odpověděli jsme (opět poprvé) na otázky typu: "Balili jste si kufry sami?" nebo "Proč jedete do Izraele?" Všemi otázkami jsme bez problémů prošli a mohli se usadit do Meka na milk shake a dvě hodinky čekat na let.
Vzlétli jsme krátce po půlnoci a po 3,5 hodinách jsme už přistávali v Izraeli. I tady nás čekaly zajímavé dotazy - např. co máme my tři společného. :) Očividně jsme odpověděli dobře, takže nám dali lísteček do pasu (místo razítka -> nutno neztratit, bez toho by nás zase nepustili ven!) a už jsme si to štrádovali ven, kde na nás čekal Elad.
Nejdříve odvezl Veru k Hile do centra Tel-Avivu, a potom nás s Tomem ke své sestře do Ramat Ganu. A dohoda zněla, že se s Veru sejdeme opět ve 12:30 na hlavní třídě Dizengoff. No, trošku nám to polední špičkou z Ramat Ganu trvalo, ale nakonec jsme dorazili :)
 Tel-Aviv

Vlevo: pohled z Tel-Avivu na Jaffu, vpravo: pohled z Jaffy na Tel-Aviv 

Old Jaffa
A vyrazili jsme na první prohlídku Tel-Avivu. Nejdříve jsme prošli Dizengoff a pak zamířili na plážovou promenádu, kde jsme si dali pauzu na menší oběd v plážovém baru. Do Jaffy to totiž bylo daleko... Plážová promenáda nabízí místním perfektní místo pro trávení volného času a lze ji jenom závidět. Z Tel-Avivu je to pak pěkná procházka až do staré, historické Jaffy. Jaffa je jak dělaná pro turisty - upravená, krásná a se zajímavým výhledem na Tel-Aviv. Kromě toho se ve Staré Jaffě nachází pěkný kostel sv. Michaela, bílý oblouk neboli Socha víry (z Jákobova snu) nebo Most přání.

Zleva: Socha víry, kostel sv. Michaela, Most přání a kostel sv.Michaela

Z centrálního náměstí jsme se skrz bleší trh vrátili zpátky do Tel-Avivu. Vzali jsme to přes velké tržiště na velkou rušnou Rothschild Avenue, kde jsem se na chvilku schovala do knihkupectví, abych našla nějakou pěknou mapu Izraele (která nebyla v hebrejštině :)). Bolely nás nožičky, takže jsme si u Hily doma chvilku odpočinuli, dokud nebyl čas na večeři. V devíti lidech jsme se mačkali u malého stolečku v ještě menší restauraci a večer si parádně užili.


Jo a nakonec jsme spočítali, že jsme za celý den ušli více než 10 km!

TIPS:
Let - doporučujeme let s ČSA namísto El Al. (Bezpečnostní kontrola není tak nepříjemná.)

Žádné komentáře:

Okomentovat