úterý 24. září 2013

Těžké rozhodování

Tenhle příspěvek je spíš takové zamyšlení se nad tím, jak a proč se rozhodujeme, kam pojedeme. Sešli se nám totiž dva návrhy: A) jet na Nový Zéland B) jet do Argentiny.
S Novým Zélandem přišla Luci s Nadavem a nápad nás nadchl. Na Nový Zéland se opravdu jednou chceme vypravit a pořádně jej procestovat.
Argentina padla tak nějak u nás doma, protože je to Latinská Amerika a nám už tenhle kontinent začíná chybět. A jen jsme to zmínili, tak se toho chytla parta lidí a že by jeli s námi.
A teď, babo raď!

Co mají obě cesty společného?

- Jedná se o velké území, takže je potřeba alespoň 25 dní na jeho prozkoumání. Což znamená, že během jednoho roku se dá zvládnout jen jedna taková velká dovolená...
- Obě dvě země jsou pro turisty hodně drahé - začneme letenkou, která nepatří mezi nejlevnější (cca 22-30 000 Kč/os. - záleží na termínu). Na Novém Zélandu je draho všeobecně (tzn. ubytování, jídlo i vstupy do národních parků). V Argentině zase ví, že turista toho chce vidět co nejvíc, a tak je tam super drahá doprava (většinou je totiž potřeba přelétávat), ten zbytek už zas tak drahý není...ale suma sumárum vycházejí obě dovolené na cca 80-100 000 Kč/os. Což je opravdu ale opravdu hodně peněz.
- termín! V obou státech je hlavní turistická sezóna od prosince do března a do obou destinací bychom se rádi vypravili před/po této hlavní sezóně, tedy v listopadu nebo v březnu/dubnu.

V čem se obě cesty liší?

- výlet s Luci a Nadavem by znamenal pěší turistiku národními parky, stovky kilometrů chůze překrásnou přírodou, spaní ve spacáku, studenou stravu apod. Prostě opravdu trekový výlet.
- výlet do Argentiny je taky po krásách přírody, ale mnohem rozmanitějších, ale zároveň i měst - od vodopádů Iguazú, přes ledovce (Perito Moreno) až po rušné Buenos Aires. Navíc ve větší partě (celkem v 6)...

Kdo je vítěz?

Argentina!!! Takže plán pro 2014 je jasný :) Našetřit dostatek peněz, nabrat fyzičku, naplánovat cestu a vyrazit na průzkum další latinskoamerické země... Už teď se těšíme :)

Přiznávám, že vlastně ani nevím, proč jsme se rozhodli pro Argentinu. Možná, že jsme se báli, že by ta cesta tolik neodpovídala našim představám (přeci jen bychom např. rádi šli i po stopách Pána prstenů a Hobita :)) a že by bylo obtížné udržet naši čtyřčlennou skupinu. Nebo nás prostě víc oslovila španělská kultura a obrovská země netušených možností. Ať tak či tak, vítěz je jasný a proces přípravy na cestu pomalu a jistě začíná. Sice to bude až za rok (njn, zbytek skupinky prohlásil, že si peníze na cestu prostě do března nenašetří), ale o to víc to určitě bude stát za to! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat