pátek 4. května 2012

Irsko, Road Trip I.

Na začátek by se asi slušelo říct, že tuhle dovolenou jsme sice plánovali, ale zároveň na její plánování nebyl moc čas, takže jsme naplánovali přibližně cestu, koupili letenky, objednali auto a zarezervovali hotely na první dvě noci. A to bylo vše. Dalším krokem už byl sraz na letišti.
V pátek, krásný slunečný a konečně teplý den v ČR jsme vyráželi na cestu. Na letišti jsme měli sraz o půl druhé odpoledne a ve tři už jsme seděli v letadle společnosti Aer Lingus a mířili přes La Manche do Dublinu, kde jsme přistáli okolo půl páté. Hned na letišti jsme si půjčovali auto, což byl proces na cca hoďku (řekla bych, že nejdéle nám trvalo najít přepážku naší společnosti, a pak to čekání než nám autíčko přijede z myčky :-)). V šest jsme už seděli v autě a tady je vhodné říct, kdo všechno. Na cestu nás vyrazilo 4+1 - my dva a naši kamarádi Hani&Jirka. Posledním účastníkem naší cesty byl ještě herec Pavel Liška, tedy ne on osobně, ale pouze jeho hlas v naší navigaci... :-)
St Patrick's Cathedral
Z letiště jsme asi za půl hodinky dojeli do centra města, našli náš hostel (což bylo velice skromné studentské ubytování, ale zato v centru města) a vyrazili na podvečerní prohlídku Dublinu. Bylo už po sedmé večer, takže všechny památky a kostely měly zavřeno. Naší první zastávkou se stala katedrála sv.Patrika, pak jsme prošli kolem Christ Church, Dublinského hradu, radnice až k O'Connell Street, posilnili se prvními fish & chips a burgerem a pokračovali v procházce.
Okouzlila nás čtvrť Temple Bar, i noční procházka kolem řeky Liffey. S Hani jsme už byli docela unavené, takže jsme chtěly zpět do hotelu. Pánové naopak všude chodili, koukali do výloh a hledali ten ideální bar, kde by si dali svého prvního Guinnesse. No, nakonec nenašli... :-)
čtvrť Temple Bar

TIPS:
Avalon House Hostel - 55 Aungier Street, Dublin 2; http://www.avalon-house.hostel.com/ - kousek od parku St Stephen's Green
 - 72 EUR/4 lůžkový pokoj se společným soc.zařízením (palandy, minipokoj) a se snídaní
Thrifty - zapůjčení auta na 8 dní 124,49 EUR + 127,34 EUR za plnou nádrž + 144 EUR za pojištění (to není povinné, ale hodilo se to. Přeci jenom řízení vlevo má svá úskalí, stejně jako irské silničky).
Parkování Dublin - ideální je, pokud má hotel vlastní parkoviště, nebo alespoň domluvenou slevu na jiném hlídaném parkovišti. Jinak se za parkování prakticky všude v centru platí - něco jako u nás v Praze oranžová a zelená zóna (od pondělí do soboty, pouze neděle je zdarma).
Jídlo - všeobecně je o dost dražší než u nás - McDonald's, KFC, Burger King stojí v průměru 5-8 EUR za menu, v restauracích začíná jídlo na 10 EUR.

Žádné komentáře:

Okomentovat