středa 9. května 2012

Irsko, Road Trip VI.

Další zatažená ráno. A mrholení. No, dalo se to čekat. Typické počasí pro Irsko. Naštěstí plán pro dnešní den byl více o procházení se po městě než po lesích. Naší první zastávkou bylo krásné studentské historické město Cork. Nejdříve jsme chvilku hledali parkování, a pak konečně vyrazili na procházku, kterou jsme si rozdělili na 2 části - ta první byla společná a procházeli jsme historická místa v Corku. Nejdříve jsme zamířili ke kostelu St Anne's Shandon, který je jednou z nejslavnějších dominant města. Návštěvníci kostela mohou vystoupat nahoru do věže a tam rozeznít zvony. Bohužel nezkoušeli jsme. Nicméně kostel je to jednoduchý a hezký. Jen kousíček od kostela lze obdivovat budovy bývalé Máselné burzy (Butter Exchange). Dnes v této budově sídlí Shandon Craft Centre. Dále jsme se vypravili skrz centrum na druhý břeh řeky Lee ke katedrále St Finbarr's. Cestou jsme procházeli nejrůznějšími uličkami, které lákaly k prozkoumání...kdybychom měli v Corku více času, tak by bylo určitě pořád co objevovat.
Katedrála St Finbarr's je malebná neogotická stavba uprostřed zeleně. Moc krásná a člověk by skoro řekl, že sem vůbec nepatří. Tady se naše cesty rozdělili - Hani s Jirkou vyrazili na nákupy a my s Tomem se jen tak toulali po městě. Díky tomu jsme jen o pár bloků dál od katedrály narazili na pevnost ze 16.století - Elizabeth Fort, která dnes slouží jako policejní stanice (takže jsme se snažili tam moc nefotit, aby nás přeci jen nezatkli... =)). Jakmile jsme se s Tomem dostali zpět do centra, na ostrov na řece Lee, tak jsme se i my pustili po obchodech. Nejvíc nás zaujala prodejna čokolády Butler's, kde jsme nakoupili dárky. Pak jsme zamířili do Mekáče - jednak na oběd a jednak začínalo pršet :-).

Z Corku jsme zamířili k hradu Blarney. Je to jen deset kilometrů, takže jsme neočekávali, že by tam bylo lepší počasí. Co jsme ale čekali byla lepší cena za vstup - 12 EUR nám za polozřícený hrad přišlo hodně. A tak jsme vyrazili na naši další zastávku. Na tu se asi nejvíce těšili pánové. Při plánování cesty do Irska jsme si slíbili, že navštívíme alespoň jednu destilérku whiskey a konečně přišel ten den. Zamířili jsme do městečka Midleton, kde sídlí Jameson. Bohužel jsme propásli prohlídku a na další si museli hodinku počkat, ale to nám náladu nezkazilo. Během té hodinky jsme aspoň s Hani stihly zaběhnout do "centra" města na poštu a odeslat pohledy.
Prohlídka začala úvodním videem a pokračovala skrz prostory původní destilérky, kde nám průvodce vysvětloval, jak se Jameson vyrábí. Na konci prohlídky se průvodce ptal po odvážných mužích a ženách, tak jsme se přihlásili :-) Sice jsme ještě netušili, co nás čeká, ale říkali jsme si, že ať už je to cokoli, tak to zvládneme. No a ono nás čekalo testování whisky - dostali jsme každý tři panáky a měli poznat, který je Jameson, který Johny Walker a který Jack Daniels. No, nic jednoduchého to nebylo =), ale my to zvládli, dostali certifikát testovačů whisky a nakonec si dali dalšího vítězného panáka.





Cesta do hotelu tak byla více než zábavná. V Irsku je povoleno trochu alkoholu v krvi, když řídíte, takže jsme se cestou hoooodně nasmáli. Ubytovali jsme se v hotelu na okraji Waterfordu. Do tmy zbývalo ještě dost času, takže jsme se rozhodli, že zajedeme do centra, trošku se porozhlédneme a pak si dáme večeři. No, plán byl jednoduchý a super, ale tak úplně nevyšel. Sotva jsme v centru vystoupili z auta, tak se pořádně rozpršelo, takže naše procházka byl spíše úprk v pláštěnkách. A navíc v centru nebyla otevřená jediná restaurace nebo hospoda. Nakonec jsme cestou domů potkali rychlá občerstvení, ze kterých jsme si vybrali Eddie Rocket's - super restauraci v americkém stylu, kde jsme se totálně přežrali. I když celý den pršelo, tak to byl super zážitek :).
Promočený Waterford

Eddie Rocket's

TIPS:
Ubytování - 44,1 EUR/pokoj pro 2 osoby se snídaní, Ramada Viking Hotel, Cork Road, Waterford, www.ramadavikinghotel.ie
St Anne's Shandon - 5 EUR/os za vstup do věže, cca 30min na prohlídku. www.shandonbells.ie
St Finbarr's (Saint Fin Barre’s) Cathedral - 5 EUR/os. cathedral.cork.anglican.org
Blarney Castle - 12 EUR/os. Kousek od Corku. www.blarneycastle.ie
Jameson Irish Whiskey - 13 EUR/os, cca 1h na oficiální prohlídku + čas do začátku prohlídky a čas na gift shop. Distillery Walk  Midleton, Co. Cork. www.jamesonwhiskey.com

Žádné komentáře:

Okomentovat