sobota 5. května 2012

Irsko, Road Trip II.

Tentokrát jsme si vzali k srdci tu starou známou pravdu, že na dovolené se má odpočívat. Takže jednak jsme šli spát dávno před půlnocí, ale hlavně, jsme vstávali AŽ v 8:30 :-) (což po zkušenosti z Kostariky je opravdu hodně pozdě :)). Zašli jsme si na snídani a vyrazili zase do města. Tentokrát jsme to vzali druhou stranou přes park St Stephen's Green do Trinity College, kolem Custom House a dál po nejrůznějších pěších zónách. Ani jsme se nenadáli a byla skoro jedna hodina odpoledne, a tedy čas vyrazit pro auto a na cestu.
 vlevo: St Stephen's Green, vpravo: Custom House
Trinity College, vpravo "Koule v kouli"
O'Connell's Street, hlavní pošta

Původně jsme měli v plánu dojet jen do Droghedy, což je město jen hodinku jízdy od Dublinu, tak jsme k plánu přidali ještě několik menších zastávek. První zastávkou byl poloostrov Howth kousíček od Dublinu. Napřed jsme zastavili jen proto, abychom se prošli kolem přístavu. Nakonec jsme místo přístavu a lodiček obdivovali krásné tuleně, kteří se povalovali někdy v dost špinavé vodě a zvědavě si prohlíželi lidi kolem. Bylo to příjemné a nečekané překvapení. Poloostrov jsme projížděli dál a chtěli jsme se zastavit u majáku Baily Lighthouse, což jak se ukázalo byl menší oříšek. Nejdříve jsme ho přejeli, pak jsme nemohli najít odbočku k němu a nakonec jsme zjistili, že je k němu vstup zakázán. No, prostě a jednoduše to jednoduché nebylo...
vpravo: Baily Lighthouse, Howth
I projížďku po poloostrově jsme zvládli docela rychle a tak jsme s Hani daly hlavy dohromady a změnili náš program (což jsme pak dělali velice často =)). Původně jsme chtěli další den začít návštěvou Brú na Boinne, ale když jsme měli tolik volného času, tak jsme si tam zajeli rovnou z Howthu.
Brú na Boinne je oblast poblíž Droghedy, kde se nachází mnoho různých historických zajímavostí - od bitevního pole, přes hrady až po pravěké hrobky - a ty se právě staly naším cílem. Do návštěvnického centra jsme dorazili více než 2h před zavírací dobou a hned u vchodu jsme byli upozorněni, že stíháme už jen jednu hrobku.
Vybrali jsme si megalitickou hrobku Newgrange a pro tentokrát jsme oželeli hrobku Knowth. Newgrange pro nás byla zajímavější hned ze 2 důvodů: 1) je částečně zrekonstruovaná, takže člověk nemusí tolik využívat svou vlastní představivost, ale vidí, jak to opravdu před těmi 5 000 lety vypadalo a 2) je to jediná megalitická hrobka, do které lze vstoupit...jako opravdu dovnitř!
Newgrange, zrekonstruovaná a nezrekonstruovaná část
Hrobka se nachází cca 3km od návštěvnického centra a až k ní nás dovezly místní autobusy. Na prohlídku samotné hrobky jsme měli pouhých 60 min a skoro nám to nestačilo. Prohlídka je komentovaná, nejdříve nám o historii Newgrange vyprávěl náš průvodce cca 20min venku, pak jsme se rozdělili na 2 skupiny - ačkoli z venku je hrobka obrovská, uvnitř je jen malinká komůrka, do které se vejde sotva 15 lidí a budou se mačkat. Takže my jsme napřed vyrazili na prohlídku hrobky z venku a po cca 15min jsme se dostali konečně dovnitř. Cestička vedoucí do středu hrobky byla uzoučká a nízká...tak jsme si ani nevšimli, že vedla do kopce - což nám potom průvodce dokázal díky světlu, které dovnitř dopadalo. To je další zajímavost na Newgrange - řekli bychom si, že před 5 000 lety lidé nebyli tak vzdělaní jako jsme my dnes, ale přesto měli neuvěřitelné znalosti světa kolem sebe.
Newgrange, hlavní vchod do hrobky
Vnitřní hrobka Newgrange je zajímá tím, že během zimního slunovratu při východu slunce svítí přímo do vchodu a celou hrobku tím plně osvětluje.
No, dvě hodiny uběhly jako voda a my už seděli v autě a mířili do Droghedy hledat naše bydlení. Zajímavé je, že spousta míst v Irsku má v adrese uvedenou pouze ulici, ale ne číslo popisné...takže jsme jezdili sem tam a hledali naše bydlení :) Naštěstí jsme ho po chvilce našli, ubytovali se v krásném pokoji a zase vyrazili pryč. Cestou jsme totiž potkali nákupní centrum, tak jsme si říkali, že tam bychom mohli ulovit něco k snědku. Čekalo nás však nepříjemné překvapení - centrum bylo naprosto prázdné, všechny obchody zavřené a to ještě nebylo ani 19:00!!! No, aspoň Lídl měl otevřeno :)
Jo a málem bych zapomněla! Pánové se konečně dočkali svého prvního Guinnesse. Sice jen z plechovky, ale lepší než nic :-)


TIPS:
Ubytování - Windsor Lodge Bed&Breakfast, Drogheda, 100 EUR/pokoj pro 4 os. + 5 EUR za platbu kartou, luxusní pokoj se dvěma manželskými postelemi, bohatá snídaně v ceně, rezervace přes booking.com. barwindsorlodge.com
Newgrange - 6 EUR/os/Newgrange, 2h na prohlídku; 6 EUR/os/Knowth, 2h na prohlídku; 11 EUR/os/Newgrange+Knowth, 3-4h na prohlídku, Dowth nelze navštívit v rámci návštěvnického centra u Newgrange a Knowth. Lze platit kartou. www.newgrange.com
Lídl - lze platit pouze platebními kartami Visa Debit a Maestro!

Žádné komentáře:

Okomentovat