pondělí 7. května 2012

Irsko, Road Trip IV.

Dnes přichází den D...aneb za volant jsem si sedla já. No, nebylo to nejhorší, chce to ještě trochu cviku, trochu víc si věřit a pak už to půjde. Za celý den jsem nařídila tak 130 km a myslím, že to bohatě stačilo =) (ve Skotsku si toho užiju až až...).
Plán pro dnešní den jsme hodně překopali. Poslechli jsme rady našich hostitelů a jako první vyrazili do Kilkee, malého městečka na jihu, které se pyšní nádhernými útesy (které jsou narozdíl od těch moherských zdarma a o něco menší). Procházkou a blbostmi na útesech jsme strávili snad dvě hodinky a kdybychom nemířili dál na jih, byli bychom tam snad ještě dnes. Bylo tam prostě krásně...
NEBOJÍM SE NEBOJÍM :-)
pláž v městečku Kilkee
útesy Kilkee

útesy Kilkee
Donjon hradu Carrigafoyle
Z Kilkee jsme zamířili na trajekt přes řeku Shanon a neustále jsme se prali s počasím - snažili jsme se ujet bouřkovým mrakům, což se nám kupodivu dařilo - obvykle když jsme byli v autě tak sprchlo a když jsme byli na procházkách, tak svítilo sluníčko...na druhou stranu řeky Shanon jsme se dostali asi za půl hodinky a vyrazili na další zastávku. Tou se stal donjon hradu Carrigafoyle Castle. Najít tento hrad bylo díky Liškově navigaci jednoduché, ale bez ní bychom jej nikdy nenašli. Hrad přímo vybízel k prozkoumaní, k naše velkému zklamání byl ale zavřený - přijeli jsme měsíc před otvírací dobou...
Ardfert Cathedral
Z hradu jsme bočními cestami (děkuji Liško) dojeli do Ardfertu, kam jsme se šli podívat na další trosku katedrály. Zdrželi jsme se jenom chvilku - přeci jen zřícenin jsme si užili hodně včera. A tak jsme jeli dál.
Blennerville windmill
Za městem Tralee, u Blennerville jsme se chtěli zastavit u největšího větrného mlýna, ale byl celý pokrytý lešením, tak jsme pokračovali v cestě na poloostrov Dingle.
Městečko Dingle je vstupní bránou na poloostrov, kde jsme se snad poprvé v Irsku setkali s horami (pokud se jim tak dá říct, když ta nejvyšší měla sotva 900 m). No, příroda byla krásná, jen to počasí - fičelo a fičelo, takže z auta se nám moc nechtělo a kolem poloostrova se prohnala pěkná bouře, náš však nezasáhla.
Po obvodu poloostrova vede Slea Head Road, vyhlídková silnice, která nabízí pohledy jak na poloostrov Kerry, tak na souostroví Blasket, a pak míjí Dunmore Head - nejzápadnější cíp "pevninského" Irska.
Pohled z mysu Slea Head, v dálce souostroví Blasket Islands, úplně vpravo  cíp Dunmore Head
Poloostrov Dingle
Gallarus Oratory
Cestu poloostrovem jsme zakončili návštěvou Gallarus Oratory. Jedná se o jednu z nejstarších křesťanských svatyní v Irsku, která je postavena z nasucho kladených kamenů...tedy bez jakékoli malty apod. U téhle svatyně byl moc hodný pán - nejdříve nám řekl cenu vstupného, pak koukl na nás a prohlásil, že my vlastně platíme studentské :-) Svatyni jsme prozkoumali, navštívili, a pak jsme z ní utíkali - začalo totiž pršet. Nasedli jsme do auta a vyrazili zase za ubytováním. To jsme měli tentokrát v městečku Killarney, abychom to zítra měli po ránu blízko na další zastávky.

TIPS:
Ubytování - Darby O'Gill's Country House Hotel, Cork Road 22, Killarney, 44 EUR/luxusní pokoj pro 2 os. Hotel je na okraji města, hned u hlavní silnice, ale ta není slyšet. www.darbyogillshotel.com
Cliffs of Kilkee - zdarma, volně přístupné, na jih od města Kilkee. Na okraj stezky se dá dojet autem, je tam parkoviště, dál už se musí pěšky. Kromě cesty po útesech (po horním okraji) je možná i tzv. Cliffs Wakl - aneb cesta někde mezi pevninou (horní okraj útesů) a vodou...takové skákání po šutrech.
Trajekt přes řeku Shanon - 18 EUR/auto. Obvykle lze platit kartou, když jsme tam byli my, tak jim platební terminál nefungoval. Platí se až přímo na trajektu, po nalodění.
Carrigafoyle Castle - otevřeno červen-září, www
Ardfert Cathedral - 3 EUR/os (pokud půjdete přes hřbitov jako my, tak nebudete platit), městečko Ardfert, prohlídka cca 15 min. www.heritageireland.ie/en/ShannonRegion/ArdfertCathedral/
Blennerville Windmill - u Blennerville, Tralee, www
Slea Head Road - zdarma. Cesta podél pobřeží poloostrova Dingle s výhledy na souostroví Blasket a na Dunmore Head - nejzápadnější místo "pevninského" Irska.
Gallarus Oratory - 3 EUR/os, prohlídka cca 30 min. Cesta není moc značená. Platba pouze v hotovosti.

Žádné komentáře:

Okomentovat