neděle 6. května 2012

Irsko, Road Trip III.


Neděle, den klidu a odpočinku jsme začali vynikající irskou snídaní v hotelu. Museli jsme se posilnit na téměř 300 km dlouhou cestu, plnou zastávek (10!), kterou jsme měli před sebou. Nejdříve jsme si udělali malou zajížďku - ani ne 10km, k našemu prvnímu klášternímu komplexu - Monasterboice. Z původních kostelíků mnoho nezbylo, avšak válcová věž se docela dochovala a byla vidět zdaleka. První, co nás po příjezdu zarazilo, byl křik ptáků. Skoro to působilo jako bychom se dostali do Hitchcockova filmu Ptáci. Vřískali téměř šíleně. My jsme se ale nedali odradit a šli na prohlídku. Druhou zajímavostí na komplexu Monasterboice jsou 2 kříže o výšce 5,5 a 6,5 metru. I tohle bylo naše první setkání s typickými irskými kříži...a moooc se nám líbily!
Monasterboice - vlevo Muirdachův kříž, vpravo Západní kříž a válcová věž

Z Monasterboice jsme vyrazili na cestu. V podstatě jsme měli jen 2 cíle. Prvním byl klášterní komplex Clonmacnoise, druhým pak známé útesy Cliffs of Moher. No a nějak se stalo, že se ty 2 plánované zastávky roztostly na 9 :-). V podstatě kluci řídili, jak je Liška navigoval a my s Hani hledaly všemožné zastávky v okolí. Jako první jsme úplnou náhodou zastavili v městečku Trim, kde se nachází jeden z nejhezčích a největších irských hradů. Na prohlídku bylo sice ještě moc brzo, nicméně okolí hradu bylo krásné a skýtalo úchvatnou podívanou na hrad.
Trim Castle
Z Trim jsme dojeli k jezeru Lough Ennell, kde se nachází Belvedere House. Nás však mnohem více zajímala Zeď Žárlivosti, kterou nechal postavit jeden z bratrů, aby neviděl na dům toho druhého (který byl jen tak mimochodem i milencem jeho ženy...no složité to chlapci měli). Závratné vstupné nás docela odradilo od prohlídky, takže jsme jen popojeli ke kempu, vytáhli svačiny a napapali se.
Na další, původně neplánovanou zastávku jsme se těšili všichni. Návštěvnické centrum irské whiskey Tullamore Dew bylo ovšem zavřeno z důvodu rekonstrukce. Takže jsme holt měli smůlu :(
Chuť jsme si spravili v Clonmacnoise. Nejdříve jsme shlédli video o historii komplexu, které nám hodně věcí vysvětlilo (fakt to bylo k něčemu!), pak jsme si prošli muzeum, kde ukrývají nejen originály významných křížů, a nakonec samotný areál na břehu řeky, který se pyšní hned 2 válcovými věžemi a svatostánkem, kde sloužil mši i papež Jan Pavel II. Clonmacnoise se rozhodně řadí k těm nejhezčím komplexům, které jsme navštívili.
Clonmacnoise
Thoor Ballylee
Odpoledne, po téměř 1,5 hodinové zastávce v Clonmacnoise jsme zase sedli na cestu a vyrazili k dalšímu klášternímu komplexu Kilmacduagh. Cestou jsme zastavili na další svačinku, tentokrát u známé věže básníka Williama Yeatse - Thoor Ballylee. Chtěli jsme jít na prohlídku dovnitř, ale z nám neznámého důvodu byla věž zavřená, takže jsme opravdu jen posvačili a jeli dál.
Kilmacduagh
Kilmacduagh je dalším klášterním komplexem a kolem něj se nachází několik dalších rozvalin. Nejdříve jsme si mysleli, že se za vstup něco někde platí, ale pak jsme zjistili, že ty zatarasené vchody jsou pouze překážkou pro zvířata a lidé po nich, jako po uzoulinkých schodech mohou projít. Pravda, procházíte se po hřbitově, ale při každém kroku narážíte na zbytky klášterního komplexu.
Kilmacduagh
No, tady je pravda, že se Liška vyznamenal. Pánové řekli, že klidně mohou jet i po "nezpevněných" cestách a tak jim toho Liška hojně dopřál. Cestou z Kilmacduagh nás vedl po těch nejužších, nejzakroucenějších cestách, co to šlo. Na druhou stranu, jsme projeli křížem krážem národní park Burren, viděli jsme odhalené vápencové pohoří a kochali se mrtvou krajinou, o které irský generál kdysi dávno prohlásil, že v ní "není dost vody, aby se člověk utopil, nerostou na ní stromy, aby se člověk mohl oběsit a ani tam není dost půdy, aby bylo možné jej pohřbít..."
vyhlídka na národní park Burren
Na okraji parku Burren se nachází další pravěká památka. Hrobka Poulnabrone Dolmen. Zda je cesta (ta klasická, zpevněná) značená bohužel nevíme, nicméně, přímo u hrobky značka i parkoviště jsou. Tahle hrobka nás trošinku zklamala svou velikostí. Čekali jsme ohromnou stavbu a ona to byla spíš stavbička, která z dálky splývala právě s vápencovou krajinou Burrenu.
vlevo: Poulnabrone Dolmen, vpravo: vápencová země Burrenu

No, a tak jako jsme včera stihli navíc proti plánu návštěvu Newgrange, tak dnes jsme se vypravili na (v původním plánu až pondělní) návštěvu moherských útesů.
Cliffs of Moher v plné kráse
Cliffs of Moher jsou jednou z hlavních turistických atrakcí v Irsku, takže je tam pro turisty obří parkoviště a bezpečná, zato omezená procházka "po útesech". Ve skutečnosti vás však od útesů dělí silné překážky, takže je pořádně nevidíte. Věřím, že se to hodí, když hodně fouká, prší, je mlha apod. My jsme ale měli sice vítr, zato nulové vlny, sluníčko a na obloze jen pár mráčků. Proto jsme na jižním konci, tak jako stovky dalších turistů zábrany přelezli a pokračovali v procházce opravdu po okraji ůtesů. Teprve tady nás ta procházka začala bavit. Pokud bychom měli mnohem více času, např. 4 hodiny, tak bychom vyrazili určitě až k věži na jižním okraji útesů, takhle jsme si udělali jen 1,5 hod procházku, jelikož už se pomalu začalo stmívat a nám ještě zbývalo 20 km do Lisdoonvarny a pak hledání ubytování.
Cliffs of Moher, vlevo: oficiální stezka se zábranami, vpravo: neoficiální stezka "na vlastní nebezpečí"

V Lisdoonvarně jsme si zamluvili ubytování v penzionku, kde nás čekalo překvapení - vlastnili jej Češi. Takže jsme si s nimi popovídali a oni nám dali pár tipů, co navštívit.
Včera sice pánové měli Guinnesse, ale jen z plechovky. Tak dnes jsme vyrazili do hospody na jídlo a hlavně na Guinnesse. Zakotvili jsme v malé hospůdce, která přesně odpovídala našim představám o irských hospodách. Dali jsme si vynikající jídlo a tento náročný den zakončili točeným Guinnessem.



TIPS:
Ubytování - Cannville Guesthouse Bed&Breakfast, Kilfenora Road, Lisdoonvarna, 48 EUR/pokoj pro 2 osoby se snídaní. Penzion vlastní Češi, nelze platit kartou - pouze v hotovosti! Až budete Cannville hledat, tak je celkem daleko od centra - po R476 směrem na Maryville.
Monasterboice - zdarma, volně přístupný hřibitov, cca 20-30min na důkladnou prohlídku komplexu. Kousek za městem Monasterboice - sledujte hnědé značky, navedou vás přímo, zbytky válcové věže jsou vidět z dálky. www.sacred-destinations.com/ireland/monasterboice
Trim Castle - 4 EUR/os za vstup i do hradní věže, 3 EUR vstup pouze na pozemek hradu. Hrad je dobře viditelný z protějšího břehu, od zříceniny věže. Nachází se uprostřed města, natáčelo se zde Statečné srdce s Melem Gibsonem. www.heritageireland.ie/en/midlandseastcoast/TrimCastle/
Belvedere House & Jealous Wall - 8,75 EUR/os, pozemky kolem jezera Lough Ennell, na kterých se nachází 2 panské domy. Výhled z jednoho na druhý je znemožněn tzv. Zdí žárlivosti (Jealous Wall) - postavil jeden bratr, aby neviděl okázalejší dům svého bratra. www.belvedere-house.ie
Tullamore Dew Heritage Center - do léta 2012 zavřeno. Stačí vjet do města, dál vás navedou hnědé značky. Návštěvnické centrum se nachází uprostřed města hned vedle řeky.  www.tullamore-dew.org
Clonmacnoise - 6 EUR/os, lze platit kartou, cca 1 h na prohlídku + video 20min (v angličtině). www.heritageireland.ie/en/midlandseastcoast/clonmacnoise/
Thoor Ballylee - bylo zavřeno s možností projít se okolo.
Kilmacduagh - vstup zdarma, klíče od zamčených prostor k zapůjčení v Tower View B&B za deposit 5 EUR (naproti přes ulici).
The Burren National Park - zdarma. www.burrennationalpark.ie
Poulnabrone Dolmen - zdarma, uprostřed národního parku Burren, na cestě R480 z Moheraroon do Ballyvaghan. www.burrenforts.ie/main/burren/dolmen/
Cliffs of Moher - 6 EUR/os, platba pouze v hotovosti. Oficiální cesty se dají projít za ani ne 1 hodinu. Na jižním konci je možné sejít z oficiálních míst přímo na útesy (na vlastní nebezpečí) a pokračovat několik kilometrů na jih. www.cliffsofmoher.ie

Žádné komentáře:

Okomentovat