úterý 15. října 2013

Moře, slunce a v hlavní roli PÍSEK!

Dunas de Maspalomas
První výlet, který jsme na Gran Canarii podnikli, měl za cíl několik kilometrů vzdálené středisko Maspalomas, které vyrostlo kolem místních písečných dun.
Maják v Maspalomas
Dunas de Maspalomas zabírají přes 400 hektarů a my měli velké štěstí, že zrovna v pondělí dopoledne bylo zataženo - písek tedy neměl teplotu kolem 40-50°C, ale dalo se po něm velice příjemně chodit.
Dunas de Maspalomas zabírají celý jeden výběžek ostrova a je na nich umístěno několik oficiálních pláží. Asi tak polovina z nich je nudistických a nudistům velký příliv turistů, kteří se kolem nich procházejí po dunách, vůbec nevadí. Právě naopak - jsou pro ně rozptýlením a příjemným zpestřením jinak nudného dne na pláži.


Když se člověk pohybuje kolem pláže, tak jsou duny přeplněné lidmi - jsou všude kolem vás, vstupují vám do záběru, šlapou po krásných písečných obrazcích apod. Ale jakmile se vypravíte jen kousek do vnitrozemí, tak najednou zjistíte, že tam jste naprosto sami. A všude kolem vás je jen a jen písek. Úplně nám to připomnělo zážitek ze Sahary. Jedinou výhodou bylo, že tím, že bylo pod mrakem (ale pořád hodně teplo), tak písek nebyl vařící.
Ovšem ve chvíli, kdy jsme se rozhodli, že nebudeme duny obcházet, ale že to vezmeme skrz ně, tak vylezlo sluníčko, lehce se na ten jemný písek usmálo a bylo vymalováno. Písek pálil jako čert a už nebylo možné jít pobosky...a to s sebou přinášelo další zábavu - když jsem sbíhala dunu, abych ji nemusela obcházet, tak mi písek zasypal nohy tak, že mi tam zůstala bota a já ji musela hledat a vyhrabávat. Už jsem si skoro myslela, že mi tam zůstane :(


Zkoušeli jsme na dunách nejrůznější blbosti a rozhodně jsme si tenhle výlet užili - důkazem budiž to, že ještě po 2 sprchách jsme na sobě měli zrnka písku ;)
Návštěvu dun, ať už jako návštěvu pláže nebo jako procházku s vyblbnutím se, rozhodně doporučujeme!

TIPS:
Je zbytečné na duny jezdit vypůjčeným autem. Po ostrově funguje MHD a v Maspalomas je zrovna docela dost velké autobusové nádraží, kam jezdí skoro všechny autobusy a lístek stojí jen pár eur.

Žádné komentáře:

Okomentovat