úterý 22. listopadu 2011

Den 14: Národní park Manuel Antonio

Dnešní den mělo být krásně - svítit sluníčko a být teplo, abychom mohli vyrazit do národního parku Manuel Antonio. Místo toho jsme se probudili do deště...takže jsme v klidu posnídali na terase, zkoukli Přátele a čekali až déšť ustane. Kolem 9am se tak opravdu stalo a my mohli vyrazit. Spolu s námi zamířily do parky davy turistů - tolik jsme jich snad za celou dobu nepotkali. Téměř všichni turisti si zaplatili místní průvodce, kteří s sebou měli teledalekohledy a snad 1,5-2m vysoké stativy, se kterými se zastavovali snad každých 10 m a hledali ptáky ve větvích stromů. My postupně předběhli snad všechny, kdo se do parku dostal před námi až jsme po 15minutách chůze dorazili na první pláž - Playa Manuel Antonio.
Playa Manuel Antonio
Takhle ráno nebyl na pláži téměř nikdo. Playa Manuel Antonio je krásná bílá pláž nad kterou se sklání palmy...nádhera. Po chvilce procházení se po pláži dorazili první zvířecí návštěvníci - mývalové a nad hlavami nám poskakují malpy kapucínské.
Mlsní mývalové
My ale nechtěli čekat na ty davy turistů a tak jsme vyrazili na procházku džunglí, která se nachází na výběžku Punta Catedral. Ta trasa má sice jenom 1,5 km, ale po dešti byla celá rozmáčenná, bahno úplně všude a klouzalo to, jako o život.
Vodopády na Punta Catedral
Playa Espadilla Sur
Cestou jsme viděli krásnou přírodu, výhledy na Pacifický oceán, zvířátka - např. středoamerické aguti nebo motýlka morphu. Cesta končí na miniaturní plážičce, kde jsme odpočívali zaposlouchaní do mořského příboje. Odtud jsme se dostali zpět na Playa Manuel Antonio, kde se mi stala taková malá nemilá příhoda - zezadu se ke mně přiblížil mýval a asi jsem k nakousnutí či co, protože si do mě kousl :-) Potom jsme pokračovali kolem Playa Espadilla Sur k východu. Na téhlé stezce jsme potkali strom, o kterém jsme do té doby hodně slyšeli - jmenuje se Manzanillo de Playa a není radno se jej dotýkat. Celý strom totiž vypouští jedovaté toxiny...
Leguán a v pozadí strom Manzanillo de Playa
Když jsme dorazili k východu, zjistili jsme, že se jedná o bývalý hlavní vchod do parku, který je hned vedle řeky, kterou není možné v této době přebrodit. Proto tam jsou loďky, které za poplatek turisty přepraví na druhou stranu řeky. Tohle tahání peněz z turistů nepodporujeme (zvláště po tom, co se nám stalo), a tak jsme se vraceli stejnou cestou přes obě pláže k novému hlavnímu vstupu do parku. A ještě, že jsme to udělali...
Malpa kapucínská
U pláže Playa Manuel Antonio se mezitím vyrojila zvířata - aguti, nosál koati, mývalové a malpy kapucínské...a že jich všech bylo! Focením a pozorováním jsme strávili snad hodinku :-) A od té chvíle jsme maply potkávali na každém rohu :-)
Malpa kapucínská
Z NP Manuel Antonia jsme se vrátili zpět do Cabinas, vzali si své věci, rozloučili se s milým Josém "Pura Vida" a vydali se na jih. Naším dalším cílem bylo malé městečko Uvita na okraji národního parku Marino Ballena. K ubytování jsme si předem vybrali Cascada Verde Ecolodge...nicméně najít jej nám trvalo asi hodinu. Šipky žádné a cesty neznačené... tahle chata patřící Španělovi Viktorovi je sice hodně daleko od pláže (cca 45min chůze), ale je to naprosto úžasná oáza klidu. Ještě než se setmělo, tak se začaly ozývat opice - vřešťani, prolétali kolem nás tukani...bylo tam prostě krásně!
Válení se v hamace v Cascada Verde Ecolodge
Viktor je trochu šílený Španěl (58 let), který v 16 letech nastoupil na loď jako námořník a během 30 let procestoval většinu světa. Přesto zůstal celý život socialistou...Překvapil nás svou pohostinností - pozval nás na večeři, zapůjčil nám svůj osobní notebook a kromě těch řečí o úchvatném Sovětském svazu to byl velice příjemný večer.

TIPS: 
Ubytování - Cascada Verde Ecolodge, Uvita, http://www.cascadaverdelodge.com/, 35 USD/pokoj s privátním soc.zařízením a snídaní. 
Cesta do Cascada Verde Ecolodge - při příjezdu po Costanera Sur od Dominicalu je hned při vjezdu do vesnice po pravé straně benzínka a 150m za ní po levé straně banka (Banco Nacional nebo Banco Costa Rica). Před bankou odbočte doleva a jeďte rovně po prašné cestě. Projedete kolem hřbitova a za ním je prudká zatáčka nahoru doleva - tam odbočte. Pokračujte rovně až dojedete k modré budově cisterny -za ní opět zahněte doleva a po dalších 300m jste tam.
Parque Nacional Manuel Antonio - vstupné 10 USD/os. Cesta je dobře značená, u vchodu stojí průvodci, které si můžete pronajmout za 20 USD/os. V parku najdete několik kratších tras (1-2 km) a máte téměř 100% jistotu, že tam narazíte na malpy kapucínské.

Žádné komentáře:

Okomentovat