sobota 5. listopadu 2011

Před odletem

Tak a je to skoro tady... už za pár desítek hodin vyrazíme konečně na cestu! A podle našeho dlouhého "To Do Listu" to vypadá, že jsme před odletem zvládli všechno :-) A co to všechno bylo? Samé zařizování a shánění...a v tuto chvíli můžu říct, že to proběhlo úspěšně!

- Očkování - Sice není povinné, ale je více než doporučené. Takže máme očkování jak na žloutenku, tak na břišní tyfus. Jen na choleru nemáme, protože veškeré očkovací látky z ČR byly staženy a poslány do postižených oblastí...
- Super repelent - Proti malárii nebo horečce dengue se neočkuje, takže se musíme chránit jinak. Od paní doktorky jsme dostali za úkol pořídit si repelent s vysokým obsahem účinné látky Deet. Takže se od teď budeme potírat "Anti-Bite"m :-)
- Doklady - Pro mě to byla trošku větší honička, jelikož kvůli stěhování jsem si musela změnit trvalé bydliště a to znamenalo novou občanku a nový řidičák a teprve následně jsme si mohli zařídit mezinárodní řidičák...k tomu nesmíme zapomenout vzít si s sebou ještě mezinárodní očkovací průkaz a pas (to zas bude boj trošku u Toma - na fotce v pasu má ještě dlouhé vlasy, ale paní na úřadě mu kvůli takové maličkosti odmítla vyměnit pas za nový...tak uvidíme, zda nás do USA pustí :-))
- Vízum - Do Kostariky nepotřebujeme, ale do USA ano. A to i v případě, že v USA jen přestupujeme a ani nevystrčíme nos z letiště. Naštěstí už když jsme minule byli v USA, tak jsme měli jen ESTA, tak jsme si tohle "povolení" zařídili i teď...a šlo to hladce jako po másle :-)
- Pronájem auta - K pronájmu je potřeba mít klasickou kreditní kartu - ne naši českou platební nebo klasickou debetní, ale kreditní! Což ne vždy člověku v bance vydají...to jsme si vyzkoušeli, když jsme ji dostali až na 3. pokus. Nicméně to znamená, že i autíčko máme zarezervované...na letišti v San José by nás měl čekat miniteréňáček Suzuki Jimny...
- Co dál? - Cestovní pojištění je samozřejmostí, přerušení platnosti Opencard je naopak luxusní záležitostí. Na minimálně 14 dní (a maximálně 60 dnů) je možné přerušit platnost Opencard - takže tzv. nepropadnou ty dny, kdy je člověk na dovolené. Stojí to sice 60 Kč, ale když si to člověk spočítá, tak na tom stále ještě ušetří!


Žádné komentáře:

Okomentovat