čtvrtek 24. listopadu 2011

Den 16: Alajuela

Noc v Cartágu byla pohodová, jen ráno nepatřilo k těm nejklidnějším - hotel byl totiž hned u hlavní cesty a poblíž autobusového nádraží, takže kolem 6.hodiny ranní začal rámus. Kostaričané mají totiž velmi nepříjemný zvyk používat velice často klakson...
Tohle ráno jsme neměli kam spěchat - náš původní plán byla cesta na sopku Irazú, ale počasí nám náš plán zkazilo. Celou noc jako obvykle pršelo a dešti očividně někdo zapomněl říct, že už je ráno a že má přestat...a jelikož kromě deště byla i hodně nízká oblačnost, tak nemělo vůbec smysl na Irazú jezdit. Takže jsme plán museli změnit (ještě že jsme tak flexibilní cestovatelé =)).Rozhodli jsme se, že když jsme 2 týdny koukali hlavně po přírodě, tak teď budeme koukat po městech. Cartágo jsme si už prochodili, takže naším dalším cílem se stala Alajuela.
Bohužel, tím padla poslední šance vidět některý ze sopečných kráterů, kterých je v Kostarice dost. Prostě nám zrovna na tohle nepřálo celou dovolenou počasí, takže sopky Turrialba, Poás i Irazú pro nás zůstaly zahaleny v mlze. (A aspoň máme důvod se do Kostariky vrátit :-))
Tím, že jsme takhle změnili plán jsme ani neměli kam spěchat. Před námi byl jen asi 40km dlouhý přejezd přes San José do Alajuely. Po minulé (naší první) zkušenosti s průjezdem San José po Panamericaně jsme se tentokrát rozhodli vzít to po objezdu, což se ukázalo jako skvělé rozhodnutí. Cesta byla mnohem plynulejší, klidnější a hlavně rychlejší...během necelé hodiny jsme byli v Alajuele. Tu už jsme tentokrát projeli bez nejmenších potíží a dorazili k hotelu Pacandé...aneb končili jsme náš výlet tam, kde jsme jej začali. :-)
Ubytovali jsme se a vydali se na prohlídku města. Alajuela je jedno z největších kostarických měst, přesto i na naše poměry město poněkud malinké - má asi 50 000 obyvatel. A popravdě, bylo to jedno z nejhezčích měst, která jsme v Kostarice navštívili. Prochodili jsme jej snad celé - navštívili jsme snad všechny parky a kostely, podařilo se nám objevit fotbalový stadion (Alajuela je mistrem kostarické fotbalové ligy a zrovna se chystala na zápas se San José, tedy něco jako naše derby Sparta-Slavia) a taky muzeum.
Kostel v Parque Central
Socha - Juan Santamaría
Muzeum Juana Santamaríi se nachází v budově bývalé věznice a tvoří jej jenom 3 místnosti. Něco málo o kostarické minulosti se tam dozvíte, ale moc od toho nečekejte. Zvenku budova opravdu vypadá jako menší pevnost s věžičkami v rozích, ale zevnitř je zrekonstruovaná a slouží jako kulturní centrum. V místnostech muzea jsou hlavně obrazy a nějaké texty, které vypráví příběh kostarického národního hrdiny, vojína Juana Santamaríi, který pomohl vyhrát bitvu proti Američanům. Nás nejvíc zaujaly ty věžičky, ze kterých mohl být překrásný výhled jak na Alajuelu, tak na San José, bohužel ale byly všechny vstupy na ně zamřížované... :-(
Muzeum
Celý den (a vlastně celý týden) jsme všude viděli reklamy na "Black Friday" - aneb kostarickou verzi amerického svátku Dne díkůvzdání, který nabízí velké slevy snad na úplně každý druh zboží. Ty slevy byly od 20% do 70%.
Na večeři jsme se domluvili s Tomovým kamarádem Wijbrandem, který nás vyzvedl u hotelu a vzal nás do typického kostarického podniku - Rosti Pollos. Dali jsme si tam několik místních specialit - netuším, co to všechno bylo, ale bylo to moc dobré :-) Samozřejmě jsme na Wijbranda měli hromadu otázek o Kostarice - ptali jsme se na všechno, co jsme zažili a čemu jsme nerozumněli; na to, jak to v Kostarice funguje a nefunguje...a on nám trpělivě odpovídal.
Po několika hodinách velice příjemné konverzace jsme se vydali zpátky do hotelu - přeci jen, potřebovali jsme se pořádně vyspat na tu dlouhou cestu domů...

TIPS: 
Ubytování - Hotel Pacandé, Alajuela, www.hotelpacande.com, 30 USD/pokoj se společným soc.zařízením a snídaní. Hotel Pacandé je vklíněn mezi 2 další hotýlky. Jeho výhody: 
  • 2 bloky od centra města v klidné ulici, hlídané parkoviště cca 2 bloky daleko
  • neustále zamčený hotel, recepce 24h
  • velice milý a ochotný personál - rádi za nás dokonce zavolali do autopůjčovny a pomohli nám
  • wi-fi i PC s připojením na internet
  • vždy 2-3 pokoje sdílejí jednu koupelnu, pokoje s privátní koupelnou jsou za 45USD/pokoj
Muzeum Juan Santamaría - vstupné zdarma, nachází se na severním rohu Parque Central. 
Počasí - Wijbrand říkal, že v listopadu je obvykle krásné počasí a že nechápe, jaktože letos celý listopad prší...prý je to divné a rozhodně jsme si prý vybrali dobrý termín...jen špatný (= deštivý) rok. :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat