úterý 15. listopadu 2011

Den 7: Okolo jezera Arenal do Guanacaste

Tohle bylo to nejkrásnější ráno. Absolutně :-) Svítilo sluníčko, bylo krásně teplo (resp. už v 8 ráno nám bylo teplo i jen v kraťasech a tílku :-)) a hlavně - ukázal se nám Arenal v celé své kráse.
Majestátní sopka Arenal
Uznávám, že tahle sopka má doopravdy své kouzlo a pohled na ní stojí za to. Prošli jsme se po ránu po La Fortuně, koukali jsme na Arenal a fotili jej snad se vším možným. Prostě a jednoduše jsme si užívali toho, že vidíme sopku, na kterou mnozí marně i několik dní čekají (jako my na Poás).
La Fortuna a v pozadí sopka Arenal
Až jsme se vynadívali, tak jsme nasedli do auta a jeli zas o dům dál. Pokračovali jsme cestou kolem jezera Arenal. Jezero se krásně rozlévá mezi kopce a kolem něj se rozprostírá z jedné strany džungle národních parků Arenal a Monteverde a z druhé vesnická krajina. Mírumilovné jezero jsme chtěli prozkoumat trošinku více, proto jsme v městečku Arenal hledali jakýkoli přístup k vodě. Nebýt jednoho milého řidiče, který poznal, že jsme ztracení turisti, tak bychom vodu asi nikdy nenašli. Díky němu jsme zajeli až úplně k vodě (kolem cedule upozňující na přítomnost krokodýlů - žádné jsme ale nepotkali :-)).
Jezero Arenal
Voda byla naprosto klidná a studená, země okolo byla zajímavě červená a nad horami v dálce se už zase tvořily dešťové mraky. Bylo tu naprosté ticho a klid...skvělá volba místa na svačinku.
Jezero Arenal
Objeli jsme jezero Arenal asi ze 2/3, když se cesta stočila na západ a my dojeli na Panamericanu. Vydrželi jsme na ní ovšem jenom pár kilometrů a pak zabočili směrem k dalším 2 sopkám: sopce Tenorio a Miravalles. Už zdálky jsme viděli, že jsou obě schované v mracích, přesto jsme se k nim vypravili. Bohužel už bylo moc hodin (14:10), takže nás do parku nepustili. A ono to vlastně bylo dobře - do 10 minut začala šílená bouřka, které jsme se pokusili ujet zpátky na Panamericanu. To se nám povedlo, tak jsme udělali ještě jednu malou zajížďku.
Těsně pod linii mraků lze vidět nalevo sopku Miravalles a napravo sopku Tenorio
Ano, v tuto chvíli jsem řídila já...a byl to zážitek :-). Odbočili jsme na málo známé vodopády Llanos de Cortés, které se sice nachází jen 2km od Panamericany, ale ta cesta připomíná tankodrom. Poprvé jsem měla problémy auto uřídit. Nicméně šťastně jsme se dostali až na přírodní parkoviště, kde jsme byli jediné auto široko daleko. K vodopádům to byl jen asi 2 minutový sestup - a pak se před námi objevily krásné široké vodopády, které úplně sváděly ke koupání. A malé vodopády byly všude kolem...prostě voda, voda, voda. A po chvíli začala voda téct i z nebe - aneb už zase nás dohnala ta bouřka, které jsme předtím ujeli.
tankodrom :-) za sucha a ještě ta průjezdnější část...
Llanos de Cortés
Takže jsme utíkali zpátky do auta a můj nejhorší řidičský zážitek měl teprve začít. Ujet 2 km tankodrom za sucha byla hračka oproti tomu, co bylo teď přede mnou - provazy vody, co padaly z nebe totálně rozmočily bahnitý tankodrom, takže jsem musela zapnout náhon na všechna 4 kola a poprat se s tím. Upřímně? Nikdy v životě jsem se tak nespotila a nebyla tak vynervovaná jako tady...auto neposlouchalo - zůstavalo ve vyjetých kolejích a změnit směr se mu vůbec nechtělo, takže jsem např. nabrala pár děr, krerým bych se za normálních okolností vyhla...No, po 15 minutách jsme ale byli zpátky na Panamericaně (ano, 2 km jsem jela skoro 15 minut!) a mířili do Libérie, hlavního města severozápadního pobřeží.
V Libérii jsme se ubytovali v Hotelu Libéria (kde na to jméno jenom přišli? :-)), padli do postele a prospali celou deštivou noc....

TIPS: 
Ubytování Hotel Libéria, Libéria, 28 USD/pokoj s privátním soc.zařízením a studenou vodou. Hotel se nachází v centru Libérie - na obří světelné křižovatce Panamericany (při směru z jihu na sever do Nicaraguy) zahněte doprava a jeďte stále rovně až přijede k Parque Central, za nímž (ještě před kostelem vlevo) odbočíte vpravo - 1 blok od parku je hotel. Wi-fi k dispozici.
Parque Nacional Volcán Tenorio - vstupné 10 USD/os. Samostatný vstup do 14:00, potom jen s průvodcem - 20USD/os příplatek za průvodce. Asi v půlce cesty jsou překrásné vodopády. 

Žádné komentáře:

Okomentovat