čtvrtek 6. listopadu 2014

Argentina 1: Letecký den

O tom, že náš výlet do Argentiny začal už před pár měsíci podrobným plánováním, následným nakupováním potřebných doplňků a tento týden i balením, jsme tu už psali. A že balení to nebylo jednoduché, dokazuje i fakt, že jsme si naposílali desítky e-mailů, jak jsme na tom, kdo co má a co je ještě potřeba, aby někdo vzal. Nakonec se nám povedlo neuvěřitelné - všichni jsme se dokázali sbalit do požadovaných 15 kg (kvůli vnitrostátním letům). A to už je co říct... ;)
Bylo nás pět...
A jak tedy probíhal letecký den? Všem nám začal ve čtyři ráno budíčkem. Veru se dopravovala z Plzně, Kořka s Jájou z Hradčan a my jsme si to zkrátili a místo ze Žižkova vyráželi ze Stodůlek. Ještě jsme ale jeli do Tuchoměřic k Zuzce, kde jsme nechali Myšpulína, který si tu bude po celou dobu našeho výletu užívat na prázdninách.
V 5:20 ráno jsme se sešli na letišti a společně vyrazili na cestu. Pravda, check in jsme trošinku zablokovali, ale aspoň jsme se tak nevědomky pomstili pánovi za přepážkou, kterého jsme požádali, zda bychom mohli mít sedadla u sebe a on nás roztrousil po celém letadle???
"Slabá mlha" v Amsterdamu
Na začátek jsme si dali první selfie (aneb ještě se máme rádi) a akorát na čas jsme vyrazili k bráně. Sotva jsme si sedli, zjistili jsme, že náš odlet v 7:00 bude opožděn o 50 minut. Což pro nás byla jen malinká komplikace, vždyť v Amsterdamu jsme měli mít na přestup plných 75 minut!;) Takže jsem se zvedla a šla k personálu pro víc informací s tím, ať mi řeknou, co máme dělat - přestup jsme takhle totiž tak trochu nestíhali... Paní očividně nebyla zvyklá na to, že by na ni někdo trochu nastoupil, tak zvedla telefon a zeptala se, jaký je opravdu stav. No, a vyšlo najevo, že zpoždění bude jen 20 min => takže přestup stíháme!!!;)
Přelet nad Saharou
O 25 min později jsme vzlétli... Let byl v pohodě, přistáli jsme na čas, jenže jsme dalších 25 minut popojížděli po ranveji směr terminál! Z přestupu se začínal stávat přeběh. Zvláště, když mezinárodní odlety jsou přes půlku letiště (dle ukazatelů asi 20 minut chůze). Po ranní rozcvičce na amsterdamském letišti jsme se pohodlně usadili v obřím letadle (každý někam jinam) a ... místo za 20 minut jsme na letišti stáli přes hodinu a čekali na povolení k odletu... Uznávám, byla mlha a viditelnost stála za houby, další letadla měla zpoždění, a asi chtěli být solidární i k dalším 40 cestujícím, na které jsme čekali, ale i tak - hodinu sedět na letišti v letadle a nehnout se je děsná pruda...
No a když jsme konečně odstartovali, tak se cestující začali přesazovat - očividně vícero lidí nesedělo pohromadě - tak jsme si došli pro Jáju, aby chudinka nemusela sedět úplně sama (Kořka s Veru seděli jen ob řadu).
Let byl dlouhý (přes 11 hodin!), naštěstí naše osobní obrazovky fungovaly, takže jsme se zabavili a docela nám to i uteklo.
Zábava na 11h dlouhém letu
Do Sao Paola jsme dorazili něco po 19. hodině (půlnoc u nás doma) - téměř už za setmění a kupodivu na čas. Cesta z příletového terminálu na odletový trvala asi 20 minut pohodové chůze. Paráda. Naše nadšení opadlo záhy, kdy jsme seděli před bránou. Začali nás totiž vyvolávat (schválně hádejte, jak se řekne "Kořínek" portugalsky?:))... a to nikdy nevěstí nic dobrého. Odevzdala jsem teda naše pasy a pán s nimi odešel, aby se za chvíli vrátil s tím, že mají problém s našimi zavazadly. Nakonec z něj vypadlo, že KLM jim prostě nepředalo naše zavazadla a že tedy máme 2 možnosti: a) počkáme na další let, na který (asi!) naše zavazadla již budou nebo b) poletíme teď hned, ale bez nich. Hádejte, pro co jsme se rozhodli?
Let do Buenos Aires byl malým letadlem pro 88 cestujících, ale i tady měl každý svou vlastní telku. Na ty jsme už ale byli celkem unavení, takže jsme to všichni zalomili a jediné, co nás budilo, byly docela šílené turbulence (= propady o několik metrů dolů).
Přílet do Buenos Aires
V Buenos Aires jsme na letišti strávili asi hodinu a půl - ono totiž vyreklamovat našich 5 krosen téměř o půlnoci jejich času je celkem nadlidský úkol. Na druhou stranu byli pán s paní od aerolinek hodně ochotní, takže mi pak i radili, jak se dostat do centra, jak cestovat a dokonce mi věnovali slevovou kartičku na MHD... no, prostě všechno zlé je pro něco dobré ;)
Poslední půlhodinu jsme řešili peníze - nechtěli jsme si vyměnit za vyděračský kurz v bance a místo toho jsme chtěli vybrat v bankomatu. Jenže bankomaty očividně taky neměly cash a ještě měly nějaký stupidní poplatek...no prostě člověka oberou vždy (neboli - namačkáte, že chcete 800 pesos, souhlasíte s nekřesťanskými poplatky a ATM vám vydá 400!!!). Prostě povedený začátek ;)
Takže jsme to přestali řešit, místo levné cesty jsme si objednali remisu (zdejší obdoba taxi, kterou ještě využijeme) a pohodlně vyrazili do hotelu.
Dorazili jsme asi v jednu hodinu ráno, vylezli jsme do prvního patra, kde byla recepce obložená nějakou rodinkou s dětmi, ubytovali se v pokoji pro 5 a šťastní, že máme postel, jsme šli spát... náš první den dovolené byl za námi a hned byl plný zážitků...

TIPS:
Ubytování - Orleans Hotel, Avenida Callao 680, Buenos Aires, 64USD (650 pesos)/noc se snídaní pro 5 osob. Pravda sprcha byla na záchodě - opravdu člověk stál tam, kde má nohy, když sedí na záchodě... Snídaně je v café jeden blok daleko, wifi funguje, a paní v recepci nám ochotně vyměnila peníze. Tel.: 011-4812-9342, email: hotelorleans@speedy.com.ar, www
Let - let Praha-Amsterdam-Sao Paolo-Buenos Aires je fajn, ale jakmile nemáte dost času v Amsterdamu na přestup, můžete si být jistí, že zavazadla s vámi neodletí:)

2 komentáře:

  1. Fotka Přílet do Buenos Aires parádní!

    Ještě bych dodal Tominovo květnaté okomentování situace u bankomatu :D

    OdpovědětVymazat
  2. hehe, pekny, trosku chybi nas stres z deti a zaviraci okno u nas na pokoji, ktery byt ma asi 20 cm na sirku, tak argentinske dite se do nej urcite vleze :)

    OdpovědětVymazat