sobota 29. listopadu 2014

Argentina 24: Bouřlivé Buenos Aires

Noční jízda autobusem je hned o poznání lepší, když nám Jája nenechá přitopit ;)
Ráno jsme se probudili někde cca 2 hodinky před Buenos Aires. Dostali jsme snídani a už se těšili na procházku městem. Vše šlo podle plánu - na Retiro jsme přijeli přesně na čas, nasadili si naše vínem ztěžklé krosny na záda (první zatěžkávací zkouškou prošly), malé baťůžky na břicho a jako vánoční stromečci odcupitali z autobusového nádraží na vlakové, kde je konečná linky metra C, která nás měla odvézt blíž k hotelu.
Prvním krokem bylo nabít kartu, kterou nám dal hned první den týpek na reklamaci zavazadel. Karta SUBE stojí 10 pesos, on nám ji dal zadarmo a tak jsme mohli očekávat, že je na ní dluh 6 pesos...ale tak, ušetřili jsme 4 pesa a neměli starost s tím, kde kartu koupit :)
Metro je v Buenos Aires trošinku ošuntělejší než u nás a taky menší, což na to, že je to desetkrát tak velké město jako Praha, je co říct. Vystoupili jsme na stanici Moreno a zamířili do hotelu. Jelikož to byla naše poslední noc v Argentině, tak jsme se chtěli vyspat v pořádné posteli a udělat ze sebe zase lidi. Objednala jsem nám proto docela luxusní hotel. A když nás recepční viděl i s našimi batohy, tak se vůbec netvářil nadšeně a choval se k nám opravdu dost přezíravě. Ale co, zavazadla nám schovali, tak co bychom to řešili, že?
A tak jsme se šli zase podívat po krásách Buenos Aires, tentokrát po úplně jiné části města. A zamířili jsme co nejkratší cestou přímo k tomu hlavnímu místu - ke Casa Rosada.

 Monumento a Julio Argentino Roca

Než jsme se ale ke Casa Rosada dostali, potkali jsme spoustu dalších zajímavých míst. Hned za rohem od našeho hotelu je památník generála a prezidenta Argentiny, Julia Argentino Roca. Dalším zajímavým místem bylo muzeum Museo Histórico Nacional del Cabildo y la Revolución de Mayo a pak samozřejmě celé náměstí Plaza de Mayo.

 Vlevo: Museo Histórico Nacional del Cabildo y la Revolución de Mayo
Vpravo: 17 hrobů vojáků reprezentujících všechny, kteří padli v bitvě o Falklandy/Malvíny.

První, čeho si na náměstí člověk všimne, je obelisk Pirámide de Mayo a velká mřížová zeď rozdělující náměstí na dvě poloviny - u té si nejsme jistí, zda je tam na stálo nebo jen dočasně...ale nikdo u ní nekontroluje, takže těžko říct, jaký je její účel.

 Před samotným sídlem vlády, Casa Rosada / Casa de Gobierno, je taky plot, ale tam už kontrola probíhá. Vstup do této růžové budovy je zdarma a část se dá projít samostatně. Jsou tam vystaveny nejrůznější portréty slavných osobností Latinské Ameriky. Pokud by se člověk chtěl podívat i do dalších částí, pak se musí přidat k oficiální prohlídce - ta je sice zdarma, ale naše kamarády historie nezajímá, takže na prohlídku nechtěli a my se přizpůsobili.



Casa Rosada / Casa de Gobierno

 Po prohlídce Casa Rosada jsme si doobešli náměstí Plaza de Mayo a zastavili se ještě v katedrále Catedral Metropolitana de Buenos Aires, hlavním katolickém kostele v Buenos Aires. Tento chrám je zajímavý hned dvěma věcmi - první je mauzoleum generála San Martína, které hlídá čestná stráž, a druhá, že zde, ještě jako arcibiskup, sloužil každoroční mši současný papež František.

 Catedral Metropolitana de Buenos Aires






















Několik nočních fotek pořízených za deště, když jsme se vraceli na hotel...

Restaurace Mora San Telmo a náš poslední argentinský steak v Argentině 




TIPS:
UbytováníTwo Hotel Buenos Aires, Moreno 785, Buenos Aires. 152,75 USD (1608ARS)/dvou+třílůžkový pokoj se snídaní/1 noc. Pěkný, elegantní hotel v centru města - docházková vzdálenost od Casa Rosada, cca 3 min chůze od stanice metra Moreno nebo Belgrano. Recepční nebyli nejpříjemnější, ale udělali/zařídili vše, co jsme po nich chtěli. www
Casa Rosada - Balcarce 50, Bs.As. Otevřeno květen-listopad 10-18, prosinec-duben 11-19. Vstup zdarma. Prohlídky o sobotě, neděli a státních svátcích zdarma, trvají cca 60min a jsou ve španělštině, angličtině a portugalštině. www
Palacio del Congreso - krásná budova Kongresu se vypíná na náměstí Plaza del Congreso hned za monumentálním pomníkem La República. www
Plaza del Congreso - náměstí, někdy také nazývané Plaza de los dos Congresos, na kterém je řada soch a monumentů. Např. El Pensador (kopie slavného Myslitele od Augusta Rodina z roku 1907), Monólito Kilometro 0 (nultý kilometr, od kterého se měří cesty v Argentině) nebo Monumento de los Dos Congresos (alegorie La República). www
Mora San Telmo - Chile 318, San Telmo, Bs.As. Malá restaurace v srdci čtvrti San Telmo. Zvenku působila dost lowcostově a spíš jako rychlé občerstvení, zatímco uvnitř čekal docela poklad. A steaky byly vynikající (jen doporučujeme dát si Bife de Lomo - lepší než Bife de Chorizo, a chtít ho rare/jugoso - pak bude alespoň medium rare :)). Facebook

Žádné komentáře:

Okomentovat