pátek 28. listopadu 2014

Argentina 23: Vinařství La Rural


Náš poslední den v Mendoze jsme si dali docela odpočinkový a relaxační. Ráno jsme se v klidu sbalili, odnesli si věci dolů do kanceláře k Patricii a vyrazili do centra na snídani. Trojici Kořka, Jája a Veru jsme s Tomem nechali v kavárně a sami dva vyrazili procházku, abychom byli aspoň chvilku sami.

Odpoledne nás čekala další návštěva vinařství. Tentokrát jsme místo malinkého podniku navštívili velké vinařství, které vlastní hned několik značek - San Felipe, La Rural nebo Rutini Wines.
Cesta autobusem byla opět vtipná. Je fajn, že člověk nemá vůbec tušení, kde je a kdy má vystoupit, ale opět se nám to povedlo. Jen každý den je tady tepleji a tepleji, takže i ten kousek, který jsme od zastávky museli ujít, byl velice náročný.


Ve vinařství jsme si koupili vstupenky na prohlídku ve španělštině, které se na konec daly proměnit za víno. Takhle prohlídka byla mnohem víc profi než u Carmela.


Prošli jsme se okolo jejich vinice - jen jedné malé, ostatní mají v podhůří And, vyslechli si o způdobech zavlažování, o pěstovaných odrůdách, o tom, jak to na vinařství fungovalo dříve a jak to funguje dnes.


Dozvěděli jsme se něco o výrobě vína (ne, že by se to lišilo od výroby u nás v Evropě, natož v ČR:), ale minimálně z pohledu španělské slovní zásoby to bylo velice zajímavé)...


...a prohlédli si jejich vlastní muzeum, kde uchovávají všechny nástroje, které byly k výrobě vína potřeba před sto lety.

Muzeum
Nakonec jsme ochutnali dvě vína - přiznávám, že ani jedno mi nechutnalo - a z nabídky si vybrali vína, která jsme vyměnili za vstupenky. Aspoň nějaká si dovezeme domů...

Vpravo: degustační sál v muzeu

Když jsme odešli, bylo brzké odpoledne a bylo taky neuvěřitelné horko. Chtěli jsme najít nějaké občerstvení a dát si něco k jídlu nebo alespoň si koupit studené pití, ale v téhle díře po granátě (rozumějte předměstí Mendozy Coquimbito) nebylo vůbec nic! Nic a ještě jedno velké nic. Tak jsme došli na další zastávku, počkali na autobus a vrátili se zpátky do centra. Aspoň že byl autobus prázdný, okýnka otevřená a vzduch dostatečně proudil...
Do našeho odjezdu z Mendozy zbývalo ještě spousta času, tak jsme se naposled prošli po městě, nakoupili si suvenýry, odpočívali jako místní na náměstích a vůbec nikam nespěchali.


Ty místní autobusy vypadají jako 50 let staré...rozhodně má cestování díky jejich vzhledu zvláštní atmosféru :)
Nakonec ale přišel náš čas, kdy jsme dorazili k Patricii, abychom si vyzvedli naše batohy a pořádně ověšení (batohy nám pořádně ztěžkly díky všem těm lahvím vína) ušli v tom vedru poslední kilometr na autobusové nádraží. Čekal nás návrat do Buenos Aires a tedy poslední noční cesta.

Terminal de Omnibus, Mendoza

TIPS:
Bodega La Rural - Museo del Vino - Rutini Wines - Monte Caseros 2625, Coquimbito, Maipú, Mendoza. Otevřeno pondělí- sobota 9-17. Vstup zdarma/70 pesos/os. - musíte si koupit vstupenku, kterou ba konci prohlídky můžete vyměnit za víno (pokud si vyberete dražší víno, tak ten rozdíl doplatíte). Prohlídky trvají cca 60min a jsou ve španělštině a angličtině. www.bodegalarural.com.ar
Andesmar - 745 pesos/os. Stejně pohodlná cesta jako z Buenos Aires sem. Jídlo bylo mnohem lepší než v Crucero del Norte. Dostali jsme docela dobrou večeři a ráno snídani. A dojeli jsme na čas. Jízdenku jsme si kupovali taky 2 měsíce předem přes internet a už při výměně elektronické jízdenky z Buenos Aires do Mendozy jsme si vyměnili i tu na zpáteční cestu.

Žádné komentáře:

Okomentovat