úterý 11. listopadu 2014

Argentina 6: Až na konec světa

Ufff...tahle cesta z Puerto Iguazú měla být sama o sobě o 1,5h delší než cesta tam. No a kvůli porouchané klimatizaci, kvůli které jsme stavěli v depu, a kvůli neschopnosti společnosti Crucero del Norte (resp. její posádky) jsme zase měli 2 hodiny(!!!) zpoždění. A to už vůbec nemá cenu psát o tom, kterak stevard místo, aby se snažil ztlumit řvoucí a částečně fungující klimatizaci, raději přidal zvuk na TV:)
Takže nakonec bylo dobře, že nám Aerolíneas Argentinas změnili čas odletu (místo v 11:10 jsme měli let až po jedné hodině)! Aspoň jsme to letadlo stihli...
My uvnitř ArBusu...
Z Retira (tak se zdejší autobusové nádraží jmenuje) se na vnitrostátní letiště dá dostat velmi jednoduše - jede tam ArBus, speciální autobus, který staví tam a na Aeroparque. Takže naše druhá návštěva Buenos Aires se scvrkla pouze na tento přesun.
Na letišti jsme se pokusili o self check-in, ale stroj nás odmítl s tvrzením, že máme kontaktovat kancelář Aerolíneas Argentinas. To prostě proto, abychom ty naše cesty neměli příliš jednoduché. Celý problém byl v tom, že jak nám během posledních 6 měsíců neustále měnili časy našich letů, tak se tím deaktivoval náš rezervační kód...celý problém. Takže jsme si došli na přepážku, odevzdali zavazadla a protože nám zbývalo dost času do odletu, vrátlili jsme se k okénku Aerolíneas Argentinas, abychom zkusili dořešit náhradu za naše ztracená zavazadla. Tam nám týpek řekl, že nám nepomůže, že máme jedinou možnost, a to kontaktovat jejich oddělení styku se zákazníky (buď emailem nebo osobně - pouze v centru Buenos Aires). Takže jsme poděkovali a odešli. Paráda, co? :(
Většinu tříhodinového letu jsme neviděli nic než mraky nebo oceán. Až během poslední půl hodiny, kdy jsme přelétali nad ostrovem Ohňová země, se mraky odporoučely a pod námi se tyčily krásné hory se zasněženými vrcholky, modrá jezera a pustá krajina. Díky přistání uprostřed kanálu Beagle jsme si užili i výhledu na celé město Ushuaia.

Vlevo: odlet z Buenos Aires, vpravo: jeden z prvních výhledů na Ohňovou zemi


Vlevo: ostrov Ohňová země (Tierra del Fuego), vpravo: Ushuaia

Letištní hala a za ní Ushuaia
Přistáli jsme v nejjižnějším městě na světě - Ushuaia.
V miniaturních turistických informacích jsme se dozvěděli, že z letiště se dá dostat jen 3 způsoby: remisou, taxíkem a pěšky; že všechny výlety lodí se prodávájí z tzv. turistického můstku a že jediná cesta do NP Tierra del Fuego je minibusem některé ze soukromých společností. Očividně tu budeme jako turisti platit za všechno přemrštěné ceny. Dostali jsme mapky i razítka do pasu a vyrazili.
Taxíky nás odvezli až k našemu B&B, kde nás přivítal majitel, pan Alejandro. Kořka s Jájou a Veru se ubytovali v chatce na zahradě, zatímco my v pokoji u Alejandra doma.
První procházku jsme věnovali vymýšlení a plánování našeho místního pobytu. Zjistili jsme si ceny lodních výletů, našli odjezdové místo autobusu, prohlédli si centrum města a trošinku vymrzli. Přeci jen tu je o 30°C méně než na severu země.
Ale příroda je tu krásná...už se těším na její objevování!
Ushuaia, El Fin del Mundo ("Konec světa")

TIPS:
Ubytování - Galeazzi Basily Bed & Breakfast y Cabañas Aves del Sur, Gobernador Manuel Fernandez Valdez 323, 9410 Ushuaia, 654 USD/5 os./3 noci se snídaní. Na zahradě jsou asi 3 pokoje v chatkách. Příjemné malé a čisté ubytování. Pokoje jsou v domě v prvním patře dva se společnou koupelnou. Do pokojů se jde přes obývací pokoj majitele, tak je to skoro jako by člověk byl rodina. :) www
Let Buenos Aires - Ushuaia - cca 3h let. Lety jsou i několikrát denně.
Doprava letiště Ushuaia-centrum - jedna jízda remisou stojí 88 ARS. Cena taxi na druhou stranu centra nás vyšla na 73 ARS - ale to záleží na aktuální dopravní situaci.

Žádné komentáře:

Okomentovat