úterý 25. listopadu 2014

Argentina 20: Mendoza

Noční cesta autobusem byla téměř skvělá. Proč téměř? Protože Jáje byla v noci zima, a tak nechala vypnout klimatizaci a poprosila o topení. No, a my se ráno probudili spocení. Děkujeme, Jájo :)
Terminál v Mendoze vypadá jako terminál. Jsou tam kanceláře jednotlivých autobusových společností, obchody, čisté záchody a dokonce i turistické informace. Takže jsme sbalili mapu města a pěšky vyrazili do hotelu. Byl to jenom kilometr, ale s krosnou na zádech a s baťohem na břiše ve 30°C to byla pořádná štreka.
Ulici Lavalle jsme našli poměrně snadno, jen byl problém najít hotel. Nakonec jsme zjistili, že recepce je uprostřed nákupní pasáže! Jako obvykle jsme dorazili moc brzo na to, aby nám dali náš pokoj, takže jsme si u Patricie (majitelky) nechali zavazadla a vyrazili na průzkum města.
Do úplného centra to byly jen 3 bloky, ale hned na rohu už jsme byli v širším centru plném obchodů. Začali jsme procházkou po místních náměstích - nejdříve jsme došli na malém Plaza San Martín, a pak pokračovali na obrovské Plaza Independencia, kde jsme se ve stínu u kašny alespoň trochu zchladili.
Vlevo: Plaza San Martín, vpravo: Casa de Gobierno

Vlevo: Plaza Independencia, vpravo: Plaza Italia

Dál jsme to vzali přes Plaza Italia na Plaza Espaňa. Cestou jsme si prohlédli (jen zvenku) obrovskou budovu Casa de Gobierno a před ní i nějaký moderní pomník. Mířili k němu davy lidí (přesněji řečeno dětí), tak jsme tam zamířili taky. Zjistili jsme, že se jedná o památník "Memorial de la Bandera", kde uchovávají vlajku armády, kterou vedl generál San Martín. Připojili jsme se k dětem, ale pro ně tam byl připraven výklad ve španělštině a i když jsme z toho něco málo měli, stejně jsme se zase odpojili a pokračovali v prohlíce všech 3 místností už sami.

Vlevo: Memorial de la Bandera, vpravo: Memorial de la Bandera a Casa de Gobierno

Přes náměstí Plaza España jsme se vypravili zpět ubytovat se. A protože jsme si na horké počasí odvykli, tak jsme si hned po nastěhování museli dát menší siestu. Nastěhování byla taky sranda - dostali jsme 4 klíče a vysvětlení, jak který klíč používat. Nejvtipnější byl klíč od nákupní galerie - po desáté večer se totiž galerie zamyká, ale v mříži jsou dvířka, kterými se i později dostaneme dovnitř. Tak schválně, zda zůstaneme některou noc spát venku na ulici :)
Plaza España
Odpoledne jsme se pak vydali hledat autopůjčovny - většina jich sídlí v ulici Presidente de la Reta. A tady se objevil podobný problém jako v Puerto Madryn - nikdo neměl na zítra volná auta na zapůjčení. Nakonec v Dockwellu jedno auto měli. My si jej ale nebookli a místo toho se vydali hledat ještě Hertz, nakoupit a tak. A když jsme se do Dockwellu vrátili, tak už ani tam auto neměli. Tak jsme změnili plány a místo toho, abychom na Aconcaguu jeli zítra, tak tam pojedeme pozítří...a zítra tedy někam do sklípků!


TIPS:
Ubytování - Al Sol Mendoza Departamentos, Lavalle 35 Local 33, 5500 Mendoza, Argentina. 237 USD / 5 os. v jednom apartmánu s kuchyní na 3 noci. Recepce je jeden z obchůdků nákupní pasáže a je tam moc příjemná a ukecaná starší paní. Pokoj je vlastně malinkatý byt uprostřed paneláku, očividně tam takto mají více bytů. Byt byl malinkatý, ale čistý, kuchyň vybavená pro 5. Jen klimatizace (která je hned za oknem) dělá docela velký rámus, ale bez ní to bohužel nejde. www
Plaza General San Martín - pěkné malé náměstí s jezdeckou sochou generála San Martína.
Plaza Independencia -  velké a hlavní náměstí Mendozy. Uprostřed je obří kašna, po obvodu prodávají místní umělci suvenýry - šperky, oblečení apod.
Plaza Italia - obyčejné malé náměstí.
Memorial de la Bandera - vstup zdarma. Adresa: Virgen del Carmen de Cuyo y Patricias Mendocinas, Mendoza, přímo před budovou Casa de Gobierno de Mendoza. Otevřeno úterý-pátek 9-18, sobota-neděle 11-14 a 16-19. www
Plaza España - podle nás nejkrásnější ze všech náměstí v Mendoze. Odpoledne po skončení školy bývá obsazeno dětmi.
Dockwell Rent a Car - Presidente de la Reta 911, Mendoza. Půjčení auta stálo 1/3 toho, co v Puerto Madryn a přitom jsme dostali úplně stejné auto!

Žádné komentáře:

Okomentovat