pondělí 10. listopadu 2014

Argentina 5: Tres Fronteras a konec tropického vedra

Tres Fronteras
Tak jsme se konečně pořádně vyspali :) Budíček nám zazvonil až v 8:30, protože pro dnešek jsme neměli skoro nic v plánu. Prvním velkým úkolem bylo sbalit se do našich znovuobjevených krosniček. Trvalo nám to trošinku déle, než jsme čekali, ale nakonec se to povedlo. Nasnídali jsme se, zaplatili panu domácímu a vyrazili do pobočky Aerolíneas Argentinas bojovat o kompenzaci za ztracená zavazadla.
V pobočce byla jen malá fronta, takže během toho, co jsme tam s Tomem a Veru čekali, šla Jája s Kořkou pro známky na poštu. A s nepořízenou se znovu setkaly obě skupinky. Na poště byla fronta až za 3 rohy a v pobočce A.A. nám zase neuměli pomoct - prý nám pomůžou jenom na letišti. Takže jsme si všechny papíry zase schovali a odložili vyjednávání na zítra - až budeme zase na letišti v Buenos Aires.
A na programu nám zůstal jediný turistický cíl dnešního dne - Hito Argentino / Tres Fronteras. Neboli místo, odkud je vidět soutok dvou mega velkých řek Río Paraná a Río Iguazú, a zároveň 3 státy - Argentina, Brazílie a Paraguay.
Cestou na vyhlídku jsme na vlastní kůži poznali horko... pekelnou výheň (v listopadu!). Ale výhled stál za to - Río Iguazú měla hnědou bahnitou barvu, zatímco Río Paraná krásně čistou modrozelenou. A pak se obě pomalu mísily... Na břehu každého státu byl navíc sloup v barvách vlajky příslušného státu. Sluníčko svítilo a nám se otevřel krásný výhled na 3 rozdílné země.
Vlevo: Paraguay, zelená řeka: Río Paraná, vpravo: Brazílie, hnědá řeka: Río Iguazú, dole: Argentina
Z Hito Argentino jsme se výhní prošli zpět do města a abychom se zchladili, zapadli jsme do místní zmrzlinárny. Ještě jednou jsme zkusili poštu, ale fronta tam byla stále, tak jsme si vyzvedli naše batůžky v Posadě a vydali se na autobus.
Puerto Iguazú

Na terminál to sice byly jen tři čtyři bloky, ale v tom vedru to vydalo za 3km dlouhý pochod. Takže jsme zahodili bágly a pokusili se trochu se vyvětrat. Autobus přijel včas a byl to přesně ten stejný, kterým jsme přijeli. Vůz 1061 ;) Takže jsme už věděli, co nám bude fungovat a co ne. Nicméně to tentokrát bylo ještě horší - dole, kde jsme seděli, byla rozbitá klimatizace...nejdříve nefungovala vůbec a po menší opravě v depu (ano, zajeli jsme do depa na okraji Puerto Iguazú) fungovala stylem - buď chladíme (tzn. dělá to šílený randál a hrozně moc to fouká) nebo nechladíme (tzn. teplota během 5min vystoupá na venkovních 30°C).
Spinkající...
Takže naše obliba společnosti Crucero del Norte prudce klesla. Snad až pojedeme do Mendozy (s jinou společností) bude to lepší.
Tenhle autobus měl spoustu zastávek, kde lidi nastupovali a vystupovali, takže časově to bylo ještě delší než cestou tam. V buse jsme seděli už od dvou hodin a strávili tam celé odpoledne, večer i noc.
Už teď se těším na mnohem příjemnější a kratší přelety...

TIPS:
Hito Argentino / Tres Fronteras - Avenida Tres Fronteras, Puerto Iguazú. Až na samém konci široké avenidy je vyhlídka na Brazílii a Paraguay. Zdarma, nic se neplatí. wikipedia
Helado Grido - Av Brasil 178, Puerto Iguazú. Sice výběr mají na tabuli slušný, ale dopracovat se k tomu, co doopravdy mají, nám trvalo opravdu hodně dlouho... www

Žádné komentáře:

Okomentovat