čtvrtek 20. listopadu 2014

Argentina 15: Přesun do Puerto Madryn

Cíl dnešního dne nebyl ani poznávací ani objevovací. Byl to jeden z těch dní, kdy se člověk prostě musí přesunout z bodu A do bodu B a kdy přímá spojnice mezi těmito body neexistuje. A my se potřebovali dostat z El Calafate do Puerto Madryn. Takže bych dnešní den rozdělila do několika kroků.
Krok 1 - z El Calafate na letiště
Dvacetikilometrovou cestu z letiště jsme si zařídili už při příletu do El Calafate. Prostě jsme si koupili zpáteční jízdenku. Kdybychom byli bývali věděli, jak tady ta přeprava na letiště funguje, tak bychom si cestu asi naplánovali jinak (zbytečně bychom se nevraceli z El Chalténu do El Calafate, ale objednali si odvoz z El Chalténu a ušetřili jeden celý den a včera jsme všichni mohli jít třeba na túru na Lomo de Pligue Tumbado). A protože nás minibus měl vyzvednout mezi 9:20 a 10:00, tak jsme se vstáváním nespěchali. Navíc tak luxusní snídani jako v El Chalténu jsme tady nedostali. 
Minibus nás vyzvedával mezi prvními, takže dorazil už v 9:30. A proto jsme byli na tom "obřím" letišti opravdu celé dvě hodiny před odletem. 
Krok 2 - z letiště na letiště
Co se dá dělat dvě hodiny na letišti, kde mají dva obchody a jeden bufet? Napovím - projít v těch obchodech jejich nabídku položku po položce, pak si dát kafe v bufetu a pak sedět a čekat. 
V letadle s námi letěl místní basketbalový tým a ještě pár lidí. Vesměs bylo ale letadlo poloprázdné. Při vzletu jsme opět pocítili sílu patagonských vichrů, ale díky krásnému počasí jsme se mohli kochat výhledem na Andy (včetně Cerro Torre a Mt Fitz Roy). Let měl trvat 1h 50min a místo toho trval jen hodinu.
Odlétáme z El Calafate

Přes Lago Argentino a Lago Viedma, kolem masivu Fitz Roy

My prostě nemohli Cerro Torre a Mt Fitz Roy vidět takto krásně čistě...

Když jsme byli na letišti v El Calafate, tak jsme si mysleli, že to je to nejmenší letiště, které jsme kdy viděli. A ono ne! Trelew je ještě menší!!! Budova je sotva poloviční než v El Calafate a gate je tu jen jeden :)

Asi nejmenší letiště, kde jsme kdy byli... ta budova je všechno!

Krok 3 - z Trelew do Puerto Madryn
Další oblastí, kam jsme se chtěli dostat a strávit tam pár dní, byla přírodní rezervace Península Valdés a další rezervace na pobřeží. Nejbližší město těchto míst a ideální výchozí bod je Puerto Madryn. Podle Aerolíneas Argentinas tam mají letiště, ale moc se tam nelétá. Místo toho se docela často létá do asi 60 km vzdáleného Trelew. A tam jsme letěli i my. To samozřejmě opět znamenalo si nějak zajistit dopravu z letiště do města. A pak zase zpět. Tentokrát jsme si to zvládli objednat dopředu, takže u východu stál pán s cedulkou s mým jménem, zaplatili jsme mu, naložil nás do minibusu a za hodinku už stavěl před naším ubytováním. Tenhle byznys musí být velmi žádaný :)
Krok 4 - ubytování
Tentokrát jsme nebydleli v žádném hotelu ani hostelu, ale v apartmánu a všichni v jednom. Nemají tam stálou recepci, člověk musí zazvonit a doufat, že Santiago (majitel) nebo pokojská mu přijdou otevřít. Apartmán byl velký, jedna obří místnost s plnohodnotnou kuchyní, stolem pro 6 a jednou postelí. A taky se zástěnou skrývající "samostatný pokoj" pro dva, ložnicí a koupelnou. Docela rozumné ubytko ;)
Na nám. Plaza Puerto Madryn, které jsme měli za rohem jsme si dali něco jako oběd...a když jsme viděli nápis tripancho (neboli trojitý párek v rohlíku), museli jsme to zkusit. Netušili jsme, jak by to mohlo vypadat :)
Krok 5 - informace, výměna peněz, prádelna a půjčení auta
Bylo už odpoledne, takže jsme měli nejvyšší čas zařídit si program na následující dva dny. Turistické informace jsme našli hned a dozvěděli se vše, co jsme potřebovali. 
S výměnou peněz už to bylo horší. Domácí směnárny, které v El Calafate, Ushuaie i v Puerto Iguazú byly na každém kroku, tak tady nic. Jen banky a kasino s otřesným kurzem 8,5 nebo 9 pesos za dolar. A to bylo opravdu málo. 
Vrátili jsme se na ubytko s tím, že už by tam měl být Santiago, abychom dořešili zaplacení noclehů. A protože Santiago je milý starší pán, využila jsem jeho znalostí místních zvyklostí a jednak zjistila, kde je nejbližší prádelna a jednak kde vyměnit peníze za rozumnější kurz. S částí peněz nám pomohl sám a se zbytkem nás poslal na černý trh. A to byl teprve zážitek. 
Vidreríu (sklenářství) jsme našli lehce. Rozdělili jsme se na dvě skupiny - Veru s Kořkou zůstali venku a my šli dovnitř. Za tmavými skleněnými dveřmi se skrývala recepce. Naštěstí uvnitř byli lidi, takže jsme měli možnost aspoň okoukat, jak to tam chodí. Prostě se přijde k recepční, pošeptá se jí, co člověk chce a buď se dohodnete nebo ne. Takže jsem jí pošeptala, že chceme vyměnit dolary, ona přikývla, vytáhla kalkulačku, vyťukala 12,6 (to jsem pochopila, že je kurz), já na oplátku vyťukala 800 (jako dolarů), paní přikývla a že máme jít za ní. Dalšími skleněnými dveřmi nás odvedla do skladu (zaprášená místnost, kde byly zbytky skel, staré monitory, plechovky s barvami apod.), tam od nás vybrala dolary a zmizela ven na dvůr. Nějaký čas se nevracela, tak jsme začali být nervózní, ale naštěstí se objevila s velkým štosem peněz (nejvyšší bankovka v Argentině má totiž hodnotu 100 pesos!). Přepočitali jsme si to, sbalili peníze a zmizeli. Zajímavý zážitek to byl;)
Těd už zbývalo dořešit jen to auto na příští tři dny. A ... opět problém. Na hlavní promenádě kolem moře jsme postupně vlezli do všech autopůjčoven, které jsme potkali, a ve všech nám řekli, že žádná auta nemají volná a že nejdříve za 3-4 dny. Takže to začalo vypadat na pořádný průser. Naštěstí jsme nakonec objevili ještě poslední autopůjčovnu, kde seděl týpek, co vypadal jako italský mafián. Neusmál se, nebyl příjemný, ale řekl, že auto má a půjčí nám. Platbu chtěl v hotovosti, kreditní kartu projel žehličkou jako záruku a řekl, ať přijdeme ráno. Tak snad ráno na nás nějaké auto bude čekat ;)
Krok 6 - večeře
Po všech těchto peripetiích jsme si, myslím, zasloužili pořádnou večeři. A když už jsme u moře, tak to chtělo rybu;) Na pláži se nám podařilo nějaké bistro/restauraci najít a výborně jsme se najedli. No, a zítra začínáme poznávat ;)

Zase u oceánu...


TIPS:
Ubytování - Departamentos Santa Monica, Marcos Azar 307, 9120 Puerto Madryn. 324 USD / 4 noci / 1 apartmán pro 5 osob bez DPH (21%). Bez snídaně, ale plně vybavená kuchyň. Parkovací stání za zamčenými vraty.



Doprava letiště Trelew - Puerto Madryn - 585 pesos / 5 osob. Objednávali jsme přes internet www.transferpmy.com (při objednávce online 10% sleva).
Vidrería - kdyžtak napište, poradíme, kde ji najít ;)
Půjčovna aut Rent Car Patagonia - Av. Julio Argentino Roca 293, dostali jsme k zapůjčení auta slevu na projížďku lodí v Puerto Pirámides, tak to aspoň trochu vykompenzovalo tu přemrštěnou cenu za pronájem. www

Žádné komentáře:

Okomentovat