pátek 14. listopadu 2014

Argentina 9: Patagonie poprvé

Dnešek je opět ve znamení přesunu. A ještě, že jsme v parku byli včera. Dnešní počasí nestálo za moc - foukalo, mrholilo a byla kosa.
Ushuaia
Dopoledne jsme strávili procházkou po městě a zkoumáním argentinské historie. Ushuaia je totiž podle Argentinců hlavním městem Malvín - souostroví, které většina Evropanů zná jako Falklandy. A vzpomínky na válku s Brity o Falklandy jsou po celém městě - je tam velké náměstí s pomníkem padlých hrdinů, věčný oheň a samozřejmě soubor dokumentárních fotografií. Docela jsme se poučili (pokus o vymytí našich mozků se téměř povedl, ale na poslední chvíli jsme se nedali a rychle utekli).



Během té doby jsme celkem slušně vymrzli, takže logickým cílem a naší poslední zastávkou před opuštěním města byla kavárna Laguna Negra, kde jsme využili voucher na horkou čokoládu, který jsme dostali k vyjížďce po kanálu Beagle. I když horkou čokoládu nepiju, tak tahle mi bodla.
Přes obchod se suvenýry jsme dorazili zpátky k Alejandrovi, vzali naše krosny, u supermarketu La Anónima našli dva taxíky a vyrazili na letiště.

Pohled na Ushuaiu s horami v pozadí z letiště
Na letišti jsme vše vyřídili a dokonce jsme si zařídili nové rezervační heslo, abychom si příště mohli udělat web check-in. Pak jsme trošinku zazmatkovali, když jsme nevěděli, že se platí odletová taxa, ale to jsme rychle napravili a usadili se na hodinový let hezky do řady za sebou (na sedadla C).
V El Calafate, resp. na letišti 20km od města, nás přivítal typický patagonský vítr, takže přistání stálo za to (takovéhle houpavé přistání jsme ještě nikdy nezažili). A letiště je to ještě menší než v Ushuaie... Jediné, co v příletové části letištní budovy je, je kancelář společnosti Ves Patagonia, která nabízí dopravu jak do El Calafate, tak do El Chalténu. My si pro jistotu koupili rovnou zpáteční jízdu, sedli do mikrobusu a nechali se těch posledních 20 km odvézt až přímo před hostel.
Příjezd do El Calafate. Na to, že to má být město, to vůbec nevypadá...u nás by to byla sotva větší vesnice
Ubytovali jsme se, poptali se na všechny důležité informace a vyrazili utratit největší částku za celou dovolenou. Ale na rovinu, trek po ledovci Perito Moreno by za ty peníze měl stát :)
Agentura Hielo y Aventura, jediná, která má licenci na tyto treky pro turisty, má sídlo jen za rohem od našeho hostelu, takže jsme tam byli za chvilku a po pár minutách jsme už šťastni odcházeli bohatší o 5 voucherů na celodenní výlet na ledovec a o pár tisíc korun lehčí...
Naší druhou zastávkou bylo autobusové nádraží (taky hned u našeho hostelu...očividně umím vybírat lokalitu ubytování :)). Potřebovali jsme si zařídit jízdenky do El Chalténu a zpátky. A k našemu nemilému zjištění, to byly taky pekelně drahé jízdenky. Ale tak, co by na turistech nevydělávali - nikdo jiný než turisti totiž do El Chalténu nejezdí.
No a když už jsme tohle měli zařízené, vyrazili jsme poznávat El Calafate. Dostali jsme doporučení, abychom zamířili na okraj, kde je nejen Lago Argentino, ale i chráněná rezervace Reserva Laguna Nímez. Na chození jsme zvyklí, takže více než 2 km dlouhá procházka od hotelu k laguně by byla v pohodě, kdyby nefoukalo. Nebyla zima, ale když se do nás opřel slavný patagonský vítr, tak jsme měli co dělat a cesta tak byla o dost náročnější.
U vstupu do rezervace jsme zaplatili vstupné a zamířili na asi 2,5 km dlouhou procházku kolem laguny. A světe div se, hned za rohem od domů, u malé laguny bylo neuvěřitelné množství ptáků. Rezervace, kde člověk ani nepotřebuje dalekohled, aby si je mohl zblízka prohlédnout... jen ten vítr :)
Od laguny vede i cestička k jezeru Argentino, ale asi je po zimě zatím moc sucho, protože voda byla hodně daleko. Strávili jsme tu přes dvě hodiny a pak celí vyfoukaní zamířili zpátky do města.
Na večeři jsme si chtěli zajít do místní vyhlášené restaurace La Tablita, ale když jsme tam přišli, tak jsme zjistili, že vstupní část je narvaná lidmi, kteří čekají na svou rezervaci nebo až se uvolní nějaký stůl. Tak jsme to vzdali, udělali si rezervaci na zítra a vyrazili hledat něco jiného. Našli jsme něco mezi fastfoodem a restaurací pro místní, kde jsme dostali hromadu jídla za rozumné peníze a ještě zjistili, že existuje něco, co se nazývá choripan - chorizo (klobása) a pan (chleba). Takže něco jako párek v rohlíku nebo spíše klobása v bagetě :)

A nakonec pár fotek z Laguny Nímez...











TIPS:
Ubytování - Hostería Austral, San Juan Bosco 917, El Calafate. 266 USD / 5os. ve 2 pokojích se snídaní. Obyčejný hostel s malými pokoji jen 3min chůze od autobusového nádraží a minutku od centra města. Třílůžkový pokoj byl hodně malý, dvoulůžkový byl větší a vzdušnější. www
Letiště Ushuaia - 28 ARS (cca 53 Kč) / os. za odletovou taxu.
Ves Patagonia - 100 ARS / os. za cestu z letiště do města, 170 ARS / os. za zpáteční jízdenku. Dá se koupit až přímo na letišti po příletu. Pohodlná jízda mikrobusy, které vás zavezou až před hotel a zase vás tam vyzvednou. Spolehlivý a na čas. www
Minitreking - 1 100 ARS (cca 2 970 Kč) /os. Agentura Hielo y Aventura, Avenida del Libertador General San Martín No.935, El Calafate. Jedno z mála míst, kam jsme se zatím dostali a kde uměli plynně anglicky a dalo se platit kartou. Sehnat si místo na poslední chvíli bez předrezervace může být v hlavní sezoně asi problém - my na poslední chvíli sehnali místo jen v posledním výletu na druhý den - v autobuse s odjezdem v 10h. Tato agentura je asi jediné místo v celé Argentině, kde se člověk domluví jak španělsky, tak anglicky!! Neuvěřitelné. www
Cal-Tur - 550 ARS / os. zpáteční autobusová jízdenka z El Calafate do El Chalténu. www
Odjezdová taxa - 5 pesos/os. Platí se daň za použití odjezdového terminálu v El Calafate. Ačkoli tam člověk přijde, koupí si lístek a pak 
Laguna Nímez - 70 ARS / os. 7-denní vstup do rezervace. Prohlídka zabere alespoň 1,5h. www
La Fonda del Parillero - ulice 9 de Julio mezi Av del Libertador General San Martín a Gobernador Gregores. Levný podnik, kde dostanete najíst i hodně pozdě večer. A jídlo je dobré :)

Žádné komentáře:

Okomentovat